Gündem 2 Türk üniversitesi en iyiler arasında

2 Türk üniversitesi en iyiler arasında

Paylaş
2 Türk üniversitesi en iyiler arasında

İngiltere'deki Times Higher Education (THE) kuruluşu tarafından yapılan dünyadaki en başarılı 200 üniversite arasında iki Türk üniversitesine yer verdi

İngiltere’deki Times Higher Education (THE) kuruluşu tarafından yapılan dünyadaki en başarılı 200 üniversite arasında Bilkent Üniversitesi 112, ODTÜ ise 183. sırada yer alıyor.

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, bu araştırmanın saygın bir kuruluş olan THE tarafından yapıldığını belirterek, bu çalışmada saygın üniversitelerin değerlendirmeye alındığını ve dünya çapında en başarılı 200 üniversitenin açıklandığını söyledi.

Kuruluşun çalışmasında bazı kriterleri kullandığını anlatan Atalar, bunların "Eğitim ve eğitim ortamı", "araştırma", "yayınlara yapılan atıflar", "endüstriyel katkı ve yenilikçilik" ile "Uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı çeşitliliği"nin yer aldığını belirtti.

Bunların nesnel kriterler olduğunu ifade eden Atalar, kriterlere göre puanlar verildiğini ve üniversitelerin buna göre sıralandığını dile getirdi. Bu kriterlere göre, Bilkent Üniversitesinin en yüksek puanı, 95.7 ile yayınlara yapılan atıflar kriterinden aldığını bildiren Atalar, üniversitenin eğitim ve eğitim ortamından 34.3, araştırmadan 36.2, endüstriyel katkı ve yenilikçilikten 32.4, uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı çeşitliliğinden ise 47.7 puan aldığını söyledi.

2010-2011 dünya üniversiteler sıralamasında 200 üniversite arasında Harvard Üniversitesinin birinci, Kalifornia Teknoloji Üniversitesinin ikinci ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsünün de üçüncü sırada yer aldığını kaydeden Atalar, Bilkent Üniversitesinin 112, ODTÜ’nün ise 183. sırada bulunduğunu belirtti.

Bu arada, ODTÜ’den yapılan yazılı açıklamada, üniversitenin ABD ve Avrupa’nın en saygın üniversiteleri ile birlikte ilk 200 üniversite arasına girmeyi başaran tek Türk devlet üniversitesi olduğu vurgulandı. Sıralamada kullanılan verilerin dünya çapında 50 uzman tarafından incelendiği ve doğruluklarının onaylandığı belirtilen açıklamada, "ODTÜ, ilan edilen sonuçlarda eğitim öğrenme ortamı, araştırma faaliyetlerinin hacmi, geliri ve tanınırlığı, sanayi gelirleri ve bilgi aktarımı başlıklarında en yüksek puan alan Türk üniversitesi olmuştur" denildi.