A. Yavuz Kocaömer 2. Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampı
HABERİ PAYLAŞ

2. Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampı

2008Pekin Paralimpik Oyunları sırasında, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin teklifi ve sunduğu proje üzerine geçtiğimiz yıl Marmaris’te, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Hollanda, Yunanistan, Kenya, Güney Kore ve Türkiye’nin katılımları ile ilk kamp gerçekleştirilmişti. 2’ncisi ise bu sene 9-17 Temmuz’da Güney Kore’nin başkenti Seul yakınlarındaki Ichon şehrinde yapıldı.

Gençlerimiz

Kahramanmaraş, Adana, Ankara, Yalova, Kırklareli, Bursa, İzmir ve Batman’dan gelen toplam 10 görme ve bedensel engelli genç sporcumuzun olduğu kampa, bu yıl da Almanya, Hollanda, Yunanistan, Güney Kore ve Singapur katıldı. 8 gün süre ile diğer ülkelerden gelen gençlerle kaynaşan, onların kültürlerini öğrenen ve Türk kültürü ile bilgili veren gençlerimiz kamptan son derece mutlu döndüler.

Haberin Devamı

Tesisler göz kamaştırdı

Kore Milli Paralimpik Komitesi’nin geçen yıl Ekim ayında açılışını yaptığı Ichon kentindeki Kore Antrenman Merkezi, bu ülkede paralimpik sporlarına verilen değeri bir kez daha gözler önüne serdi. Açık bir futbol sahası, onu çevreleyen bir pistin dışında kapalı spor salonunda boccia, tenis kortları, fitness merkezi, eskrim salonu, masa tenisi salonu, judo ve basketbol dışında goalball salonu da mevcut. Bunun yanı sıra, aynı kompleks içerisinde, olimpik kapalı bir yüzme havuzu da hizmet veriyor. Toplam 150 sporcunun aynı anda kalabildiği yatılı tesislere sahip spor kompleksi gözlerimizi kamaştırdı ve ülkemizdeki durumu düşününce bizleri biraz da üzüntüye sevk etti.

Madalyalar

Paralimpik Oyunları’na böyle hazırlanan, engelliler sporuna böylesine bir değer veren Kore’de elde edilen madalyaların çokluğu da bizi şaşırtmadı. En son 77 sporcu ile katıldıkları Pekin Paralimpik Oyunları’nda 10 altın, 8 gümüş ve 13 bronz olmak üzere toplam 31 madalya kazandılar.

Korelilerin ilgisi

1950 senesinde Kore’ye gönderdiğimiz askerlerimizle, onların demokrasiye kavuşmaları yolunda sağladığımız katkı hâlâ unutulmuş değil. Şehirde dolaşırken bile ay yıldızı görenler, nereden geldiğimizi öğrenenler defalarca teşekkürlerini sundular.

Haberin Devamı

Anlaşma

Kamp süresi içinde Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ile Kore Milli Paralimpik Komitesi bir işbirliği anlaşması imzaladı. Buna göre 2 ülke görme ve bedensel engelliler sporunda antrenör, Kore’deki tesisleri birlikte kullanma, birlikte sporcu kampları gibi konularda işbirliği yapacak. Bu konuda en büyük görev de bu programı yürütecek olan Bedensel Engelliler ve Görme Engelliler Spor Federasyonu’na düşüyor. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, imzaladığı bu anlaşma ile federasyonlarımızın önüne açmıştır ve yapılacak ikili çalışmalarda da gereken her türlü desteği verecektir.

40 milyon dolarlık bütçe

Kore Milli Paralimpik Komitesi’nin giderlerinin tamamı devlet tarafından finans ediliyor. Yıllık bütçeleri ise 40 milyon dolar. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin ise devlet tarafından tüm desteklere rağmen yıllık bütçesi 700 bin doları geçmiyor. Aradaki fark da, gerek sporcu yetiştirmede gerekse uluslararası elde edilen başarılarda kendini açıkça ortaya koyuyor. Kore Milli Paralimpik Komitesi, engelliler sporunda ülkedeki çatı organizasyonunu teşkil ediyor. Enteresan olan, paralimpik oyunlarında yer almamalarına rağmen, işitme engellilerin de Kore Paralimpik Komitesi tarafından desteklenmesi ve yapılan tesislerde işitme engellilerin de aynı haklara sahip olarak antrenman saatlerini bölüşmeleri. Nitekim orada bulunduğumuz süre içinde tesislerde Kore İşitme Engelliler Milli Futbol Takımı kamp yapmaktaydı.

Haberin Devamı

Sonuç

Ülkemizde çok uzun bir geçmişi olmayan engelliler sporu verilen destekler ile dünyadaki birçok ülkenin gıpta ile baktığı bir seviyeye ulaşma yolundadır. Daha ileri gidebilmek için kişisel sürtüşmeler bir kenara bırakılmalı. Hep birlikte el ele ülkemizin kazanacağı değerler ve engelli sporcularımız için çalışılması gerektiği düşüncesindeyiz.

ÇENGELLİ PANO

5 Nisan 2010’da ‘Çengelli Pano’da yayınlanan yazımdan sonra Ardahan’dan ankesörlü telefondan biri ev telefonumu aradı ve yardım sözü verdi. O arkadaşa sesleniyorum. Biz mağdur bir aile olarak yardım sözlerine temkinli davrandık ama yine de sevindik. Günlerce bankaya gittik ve elimiz boş döndük. Bize neden böyle davrandığını sormak istiyorum. Eğer bu yazımı okursa lütfen bir açıklama yapsın.

Azize Eryılmaz/Nazilli

Tel: 0256 313 88 15

TESYEV’e teşekkürler

Bu yıl hem örgün öğrenim gördüğüm Ege Üniversitesi Fermantasyon Teknikerliği bölümünden hem de Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden (lisans) mezun oldum. Daha 2 yıl öncesine kadar TESYEV ailesini ancak televizyonlardan takip ettiğim kadarıyla tanıyordum. Ama bu ailenin bir parçası olmak dünyamı değiştirdi. Bana kattıklarını anlatmama kelimeler yetmiyor. Eğitimimi daha rahat sürdürmemi sağlayan maddi desteği bir yana koyuyorum, manevi olarak da çok yardım ettiler. Artık ne zaman başım sıkışsa “Benim kocaman bir ailem var” diyebilirim. 2 yıl içinde tanıştığım ve dünyamı değiştiren tüm dostlarıma, arkadaşlarıma, canlarıma sonsuz teşekkür ederim. Hepinizi çok seviyorum....

Esra Demirkaya

Ege Üniversitesi

Duyuru

Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesinden ‘Yazarlarımız’ bölümüne tıklayarak yapabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder