Ekonomi Teknik tekstil dördüncü bölge teşviği istiyor

Teknik tekstil dördüncü bölge teşviği istiyor

Paylaş
Teknik tekstil dördüncü bölge teşviği istiyor

Tekstil sektörünü değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili İbrahim Burkay, teknik tekstilin önemini vurgularken, birinci bölgedeki firmaların, en az 2 yıllığına dördüncü bölgedeki desteklerden yararlandırılmasını istedi

FİRMALARA DESTEK ŞART

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili İbrahim Burkay, bölgesel teşvik kapsamında uluslararası yatırımlara verilen teşviğin yanı sıra yerli sermayeye de destek olunmasını istedi. Teşvik Yasası ile birinci bölgede desteklenen fonksiyonel tekstilde üretim yapacak olanların mevcut tekstil firmaları olduğunu vurgulayan Burkay, firmaların bu iş için desteklenmesi gerektiğini söyledi.

1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Burkay, teknik tekstile geçişi gerçekleştirebilecek olan birinci bölgedeki firmaların, en az 2 yıllığına dördüncü bölgedeki desteklerden yararlandırılmasını istedi. Burkay, bunun Türkiye’deki tekstil sektörünün geleceği için hayati önem taşıdığını belirtti. Burkay, Türkiye’de fonksiyonel tekstil üretimi yapan yaklaşık 250 firma, 1 milyar dolarlık da ihracat olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

HAMMADDEYE İHTİYAÇ VAR

Hedeflerinin 5 yıl içinde bu rakamı iki katına çıkarmak olduğunu dile getiren Burkay, “Teknik tekstile geçmek için teknolojiye, hammaddeye ihtiyaç var. Şu anda yan sanayisi, gelişmiş insanıyla teknik tekstilin iyi olduğu bölge birinci bölgedir. Adam, teşvikten yararlanmak için dördüncü bölgeye gideceğine Mısır’a gider. Bu nedenle bu firmaların yerinde desteklenmesi şart” dedi.

VERGİ YÜZDE 2'YE İNİYOR

Teknik tekstil, estetik veya dekoratiften ziyade performans ve fonksiyonel özellikler için üretilen ürünler olarak tanımlanıyor. Bölgesel teşvik paketi kapsamında dördüncü bölgeyi oluşturan Doğu ve Güneydoğu’da yapılacak yatırımlara 7 yıl SSK prim desteği sağlanıyor. Bu yatırımlardan alınacak Kurumlar Vergisi yüzde 2’ye inerken, kullanılacak kredilerdeki faizin 5 puanını devlet karşılıyor.