Bilim - Teknoloji 20 yıl öncenin akıllı cebi!
Paylaş
20 yıl öncenin akıllı cebi!

Akıllı telefon lafını birkaç yıldır duyuyoruz ama onlar, aslında 20 yıl önce de vardı!

Teknolojinin ne kadar hızlı geliştiği artık aşikâr... Hemen herkes yeni ürünleri takip etmek konusunda çoktan yorulmuş durumda. Nitekim bazılarımıza göre teknolojik gelişmelerdeki hız, sadece son dört beş yıldır tavan yaptı. Oysa ki teknoloji 80'li yıllardan beri yükselen bir ivmeye sahip...

Bu duruma verilebilecek en iyi örneklerden birisi, 20. yaşını dolduran The Simon Personal Communicator isimli, dokunmatik telefon olacaktır. Ağustos 1994'te satışa sunulan bu dokunmatik telefonun tasarımı ve mühendisliği, IBM ve Belself tarafından yapılmıştı. Bugünkü iPhone 4'lerin ekranına benzer bir ölçüye sahip olan cihaz, üretilen ilk kişisel telefon ve PDA olma özelliğine sahip. x86 desteğine sahip olan Simon, 16MHZ'lik 16-bit Vadem işlemciye, bir saatlik pil ömrüne ve neredeyse iki kilogramlık ağırlığa sahipti. 1MB RAM ve 1MB'lık depolama alanıyla döneminde beğeni uyandırmış olan Simon, Zaurus isimli bir işletim sistemiyle karşımıza çıkmıştı.

Onun bir diğer önemli özelliği, günümüzde uygulama olarak adlandırdığımız programlara tam destek veren ilk cihaz olması ki kendisini faks makineleri ile uyumlu olarak kullanmak mümkündü. Sadece Kuzey Amerika'da satışa çıkan cihaz, döneminde 900 dolarlık etiket fiyatıyla 50.000'dan fazla sattı. Ürünü yakından görmek isteyenler, Ekim ayında Londra'da gerçekleştirilecek Bilim Müzesi etkinliğine göz atabilirler.

Resimlerle: Akıllı telefon yolunda kilometre taşları

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı