Gündem 20 yıl sonra gün yüzüne çıktı

20 yıl sonra gün yüzüne çıktı

Paylaş
20 yıl sonra gün yüzüne çıktı

Yozgat'ta sulama amaçlı olarak tesis edilip, 1994 yılında hizmete alınan Gelingüllü Barajı altında kalan Esenli köyünün kalıntıları, suların çekilmesiyle birlikte ortaya çıktı

Yapımı 20 yıl önce tamamlanan Gelingüllü Sulama Barajı’nda su tutulmaya başlanması ile birlikte baraj suları altında kalan yerleşim alanı yüksek kesimlere taşındı.

Haberin Devamı

Su toplama havzası içerisinde kalan köyün eski yerleşim yeri, kuraklığa bağlı olarak barajın su seviyesinin düşmesiyle birlikte yeniden ortaya çıktı. Eski yerleşim alanındaki bazı binalar da su yüzeyinde görünmeye başladı. Suyun altında kalan köy mezarlığı göründü. Suların çekilmesiyle gün yüzüne çıkan mezar taşlarının üzerindeki yazıların zaman içerisinde kaplanıp, görünmez hale geldiği görüldü.

Mezarlığın ortaya çıkması ile birlikte köy sakinleri yakınlarına ait olan mezar taşlarının başında dua etmeye başladı. Esenli Sulama Birliği Başkanı Oğuzhan Kapusuzoğlu, bu yıl kar yağışının yetersiz olması nedeniyle barajda suyun istenilen düzeye ulaşmadığını bildirdi. Kapusuzoğlu, biriken suyun önemli bölümünün de yağışların zamanında düşmemesi nedeniyle sulamada kullanıldığını, o nedenle barajdaki suyun çekildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

DHA