Candaş Tolga Işık 20 yıl sonraki dolar kuru!
HABERİ PAYLAŞ

20 yıl sonraki dolar kuru!

Haberin Devamı

Ekonomi artık doğal kaynaklarla, coğrafyayla, tarımla yürümüyor, akılla yürüyor. Aklın ve becerinin 1 numaralı kaynağı ise eğitim.



Siz futbolla, dolar kuruyla meşgulken geçtiğimiz günlerde memleketimizin istikbali açısından son derece önemli bir araştırmanın sonuçları açıklandı. 72 ülkede 15 yaş grubundaki çocuklar arasında yapılan ve eğitim sisteminin durumunu ortaya koyan PISA testi sonuçlarına göre halimiz içler acısı.



Nüfusunun yarısı 30 yaşın altında, dünyanın 20 büyük ekonomisinden biri olan Türkiye’nin çocukları, bu yüzyılın gerektirdiği becerilerde dünyada bırak ilk 20’yi ilk 50’ye dahi giremedi. Matematikte yokuz, fen bilimlerinde yokuz. Daha da acısı kendi dilini okuyup anlamada bile yokuz.



Çocuklar doğduğunda yüzde 5’i üstün yetenekli olarak doğuyor. Bu oran eğitimle, çocuklar 15 yaşına geldiğinde yüzde 15’e çıkıyor. (OECD ortalaması) Son PISA testi gösteriyor ki, Türkiye’de 15 yaşındaki çocuklarda bu oran yüzde 1 bile değil.



Yüksek teknolojiye dayalı bilgi çağında yaşıyoruz. Bu gidişle sanayi devrimine geç kaldığımız gibi bu yüksek teknolojiye dayalı bilgi çağına da geç kalacağız. 20 yıl sonra ekonomimizin ne durumda olacağını, doların kaç lira edeceğini söylüyor bu sonuçlar!

Gelecekte Avrupalılar, Amerikalılar, Japonlar teknolojiye taklalar attırıp, icatlar yaparken, biz çocuklarımızı iyi eğitemediğimiz için hep ithal eden ülke durumunda kalacağız diyor bu sonuçlar!



Son 20 yılda milli eğitim bütçesi hep arttı. Yeni okullar açıldı. Öğretmen sayımız arttı. Aslına bakarsanız kaynak sıkıntımız yok. Sıkıntımız o kaynakları doğru kullanmada.

Milli Eğitim’de sadece son 20 yılda 10 bakan değişti. Her bakan kendi “reformunu” yaptı. Bugün görüyoruz ki o reformlar hiçbir işe yaramadığı gibi aksine ülkeyi geri götürdü! Emeklerin uzun zamanda sonuç verdiği eğitim alanında böyle bir “politika” kabul edilemez.



Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, bu verilerin futbola, dolar kuru tartışmalarına kurban gitmesine izin vermeyin. Türkiye’nin geleceğini doğru planlamak adına bu son şansımız. Siyaset üstü bir mantıkla bu veriler incelenmeli ve çok acil bir yol haritası çıkarılmalı. Güçlü bir ülke olmak her milletin hayali. Bunun formülü bugün gözümüzün önünde duruyor: Kim evlatlarını daha iyi yetiştirirse geleceğin güçlü ülkesi o olacak!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder