Spor 2009'da spora damga vuranlar

2009'da spora damga vuranlar

Paylaş
2009'da spora damga vuranlar

Spor dünyasında 2009 yılında önemli gelişmeler yaşandı

2009'DA YAŞANAN ÖNEMLİ SPOR OLAYLARI

OCAK
* FIFA, 2008 yılı "Dünya Fair-Play Ödülü"nü, Ermenistan ile başkent Erivan'da dostane bir havada yapılan milli maç nedeniyle Türkiye Futbol Federasyonu'na verdi.
* ULEB Avrupa Ligi'nde temsilcimiz Efes Pilsen, grubunda 4 galibiyet, 6 yenilgi ile 14 puanla 5. olarak tarihinde ilk kez 1. turda elendi.
* Finlandiya'nın başkenti Helsinki'deki Avrupa Artistik Buz Pateni Şampiyonası'nda Türk sporcu Tuğba Karademir, bayanlarda 10. sırayı alarak 2007'deki başarısını yineledi.
* Sezonun ilk "Grand Slam" mücadelesi olan 97. Avustralya Açık Tenis Turnuvası'nda şampiyonluğu, tek erkeklerde İspanyol Rafael Nadal ilk kazandı. Bayanlarda ise ABD'li Serena Williams şampiyon oldu.
* Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen 36. Avrupa Gençler ve Yıldızlar Karate Şampiyonası'nda Türkiye 1 altın, 3 gümüş ve 6 bronz madalyayla 6. oldu. Turnuvada ilk sırayı ise 11 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalyayla evsahibi Fransa elde etti.

ŞUBAT
* NBA'de Geleneksel All-Star maçını Batı, Doğu önünde 146-119 kazanarak 23. galibiyetini alırken, "En değerli oyuncu" (MVP) ödülünü de Kobe Bryant ile Shaquille O'Neal paylaştılar.
* Basketbolda FIBA Bayanlar Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe play-off çeyrek finalinde Rus rakibi önünde 2-0'lık seriyle kupaya veda etti.
* Basketbolda 24. Erkekler Teknosa Türkiye Kupası'nın İzmir'deki finalinde Efes Pilsen ile Erdemirspor karşıkarşıya geldi. Efes Pilsen, Erdemirspor'u 79-70 yenerek, 9. kez kupayı müzesine götürdü.

MART
* Voleybolda 10. Bayanlar Teledünya Türkiye Kupası'nda Eczacıbaşı Zentiva, finalde Fenerbahçe Acıbadem'i 3-1 ve 3-2'lik skorlarla yenerek kupayı 6. kez müzesine götürdü.
* İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen 30. Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlar 3 bin metrede 8.46.50 ile Türkiye Rekoru kırarak şampiyon olan Alemitu Bekele Degfa ile tarihinde ilk kez altın madalya kazandı.
* Basketbolda Galatasaray Cafe Crown, Eurochallenge" Kupası 2. tur grubunda, 1 galibiyet, 5 yenilgi ile 7 puanla 4. ve son sırada kalarak elendi.
* Voleybolda 17. Erkekler Teledünya Türkiye Kupası'nda şampiyonluk, finalde Ziraat Bankası'na 3-2, 2-3'lük skorlar ve sayı averajıyla üstünlük sağlayan Arkasspor'un oldu.
* Basketbolda ULEB Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe Ülker 2. tur grubunda 1 galibiyet ve 5 yenilgi alarak, 7 puanla 4. ve son sırada kalarak elendi.
* Voleybolda Bayanlar Avrupa Konfederasyon (CEV) Kupası'nda Fenerbahçe Acıbadem, yarı finalde İtalyan Asystel Novara'ya yenildi.
* UEFA Kupası 4. turunda Galatasaray, Almanya'nın Hamburg SV takımına 1-1 ve 2-3'lük skorlarla elendi.
* Voleybolda Erkekler GM Capital Avrupa Çalenç Kupası'nda İzmir'deki final maçında Arkasspor, Polonya'dan Jastrzebski Wegiel SA takımını 3-2 yenerek, Türkiye'ye Avrupa voleybol kupaları tarihinde erkeklerdeki ilk şampiyonluğu getirdi.

NİSAN
* Litvanya'nın başkenti Vilnius'da düzenlenen 52. Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası'nda Türkiye 1 gümüş ve 3 bronz madalya alarak, takım halinde 39 puanla 4. oldu.
* Basketbolda 7. FIBA Bayanlar Avrupa Kupası'nda finalde İtalyan Cras Basket Taranto'ya 55-67 ve 82-61'lik skorlarla üstünlük sağlayan Galatasaray şampiyon oldu. Galatasaray, Türkiye'ye bayanlar basketbolunda Avrupa kupası kazandıran ilk takım oldu.
* Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen Avrupa 88. Erkekler ve 22. Bayanlar Büyükler Halter Şampiyonası'nda 5 altın, 2 gümüş ve 8 bronz madalyayla 500 puana ulaşan Rusya'nın ardından 494 puan, bayanlarda ise 6 altın, 3'er de gümüş, bronz madalya ve yine 494 puanla, 9 altın, 4'er de gümüş ve bronz madalyayla 516 puan toplayan Rusya'ın arkasında ikinciliği elde etti.
* Basketbolda 17. Bayanlar Teknosa Türkiye Kupası'nı Kayseri'deki final maçında Galatasaray'ı 63-60 yenen Fenerbahçe kazandı.
* İstanbul-Alanya arasındaki 45. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Bisiklet Turu'nda genel bireysel klasmanda birinciliği 29.19.32.00'lık derecesiyle İngiliz Barloword Bianchi kulübünden Güney Afrikalı Darley kazanırken, genel takım klasmanı birinciliğini de Barloword Bianchi kulübü aldı.
* 39. Aroma Erkekler Voleybol Birinci Ligi'nde 2008-2009 sezonu şampiyonluğunu, play-off final serisinde Fenerbahçe'ye 3-1 üstünlük sağlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilk kez elde etti.
* 32. Aroma Bayanlar Voleybol Birinci Ligi'nde 2008-2009 sezonu şampiyonluğunu, play-off final serisinde Eczacıbaşı Zentiva'ya 3-1 üstünlük sağlayan Fenerbahçe Acıbadem ilk kez kazandı.

MAYIS
* Tekerlekli sandalye basketbolunda Almanya'nın Wetzlar kentindeki Avrupa Şampiyonlar Kupası'nda finalde Alman RSV Rollis Zwickau'yu 82-73 yenen Galatasaray, 2. kez üstüste şampiyonluğu aldı.
* 29. Türkiye Bayanlar Basketbol Ligi'nde 2008-2009 sezonu şampiyonluğunu, play-off final serisinde Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne 3-0 üstünlük sağlayan Fenerbahçe oldu.Fenerbahçe bu şampiyonlukla üstüste 4. ve toplamda da 7. kez mutlu sona ulaştı.
* Futbolda 47. Fortis Türkiye Kupası'nı, İzmir'deki finalde Fenerbahçe'yi 4-2 yenen Beşiktaş, 8. kez kazandı.
* Hentbol Süper Liglerinde 2008-2009 sezonu şampiyonluklarını, play-off final serisinde erkeklerde Beşiktaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 3-1, bayanlarda da Maliye Milli Piyango, Üsküdar Belediyesi'ne 3-0 üstünlük sağlarak kazandı.
* UEFA Kupası adıyla son kez düzenlenen finalde Shakhtar Donetsk ile Werder Bremen Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadı'nda karşı karşıya geldi. Werder Bremen'i 2-1 yenen Lucescu'nun takımı Shakhtar Donetsk UEFA Kupası'na sahip olan son takım oldu.
* Futbolda 54. Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde şampiyonluğu, İtalya'nın başkenti Roma'daki finalde son şampiyon Manchester United takımını 2-0 yenen FC Barcelona kazandı.
* Turkcell Süper Lig'de 2008-2009 sezonu şampiyonluğunu, 71 puan toplayarak Beşiktaş kazandı. Sivasspor, 66 puanla ikinciliği, Trabzonspor da 65 puanla üçüncülüğü elde ederken kötü bir sezon geçiren Fenerbahçe ve Galatasaray takımları 61 puan toplayabildi. Ligin gol krallığını ise 20 golle Galatasaray'ın Çek yıldızı Milan Baros kazandı.
* Bank Asya 1. Lig'inde 2008-2009 sezonu şampiyonluğunu, 64 puan toplayarak Manisaspor kazanırken Diyarbakırspor 62 puanla ikinci oldu. Ligi 55 puanla 4. sırada tamamlayan Kasımpaşa Play-Off maçlarında Altay ve Karşıyaka'yı eleyerek tekrar Turkcell Süper Lig'e yükseldi.

HAZİRAN
* Sezonun 2. "Grand Slam" mücadelesi olan 108. Fransa (Roland Garros) Açık Tenis Turnuvası'nda şampiyonlukları, tek erkeklerde İsviçreli Roger Federer, bayanlarda ise Rus Svetlana Kuznetsova kazandı.
* Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 7. yarışı olan ve Türkiye'nin 5. kez evsahipliği yaptığı ING Türkiye Grand Prix'sinde Brawn GP'nin İngiliz sürücüsü Jenson Button birinci oldu.
* NBA 2008-2009 sezonunda, play-off final serisinde Hidayet Türkoğlu'nun takımı Orlando Magic'e 4-1 üstünlük sağlayan Los Angeles Lakers, 15. kez şampiyonluğa ulaştı. Cleveland Cavaliers'ın yıldız oyuncusu LeBron James de sezonun "en değerli oyuncusu" (MVP) seçildi.
* 43. Beko Basketbol Ligi'nde 2008-2009 sezonu şampiyonluğunu Efes Pilsen, play-off final serisinde Fenerbahçe'ye 4-2 üstünlük sağlayarak 13. kez kazandı.
* Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi'nde 2008-2009 sezonu şampiyonluğunu, 18 maçını da kazanarak 36 puan toplayan Galatasaray elde etti.
* Güney Afrika'da düzenlenen 8. FIFA Konfederasyon Kupası'nda finalde ABD'yi 3-2 yenen Brezilya şampiyon oldu.
* At yarışlarında İstanbul'daki 83. Gazi Kupası Koşusu'nu, Ahmet Kılıççıoğlu'nun "Miramis" adlı atı, 2.30.33'lük derece ve jokeyi Gökhan Kocakaya ile kazandı.
* Sezonun 3. "Grand Slam" mücadelesi olan 127. Wimbledon Tenis Turnuvası'nda şampiyonlukları, tek erkeklerde İsviçreli Roger Federer, tek bayanlarda ise ABD'li Serena Williams kazandı.

TEMMUZ
* Edirne Sarayiçi'nde 648. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, finalde son 2 yılın birincisi Recep Kara'yı mağlup etmeyi başaran Mehmet Yeşilyeşil kazandı.
* 96. Uluslararası Fransa Bisiklet Turu'nda Astana takımından İspanyol Alberto Contador, 85.48.35.00'lık derecesiyle kariyerinde 2. kez zafere ulaştı.
* Voleybolda 20. Dünya Erkekler Süper Ligi'nde, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki finalde Brezilya, evsahibi Sırbistan'ı 3-2 mağlup ederek 8. kez şampiyon oldu.

AĞUSTOS
* Teniste 5. Uluslararası WTA Bayanlar "İstanbul Cup" Tenis Turnuvası'nda, teklerde finalde Çek Lucie Hradecka'yı 2-0 mağlup eden 5 numaralı seribaşı Rus Vera Dushevina şampiyonluğa ulaştı.
* Zihinsel Engelli çocukların manevi annesi Eunice Kennedy Shriver, Amerika Birleşik Devletleri'nde hayata gözlerini yumdu.
* Almanya'nın başkenti Berlin'deki 12. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlar uzun atlamada 3. olan Karin Melis Mey ile 1 bronz madalya kazanıp, 32. sırada kaldı.
* 3 dünya rekorunun kırıldığı şampiyonada, Jamaikalı atlet Ussain Bolt, 3 altın madalya kazanırken, 2 de dünya rekoru kırdı.
* Futbolda 35. Avrupa Süper Kupası'nı, Monaco'daki maçta Ukrayna'dan Shaktar Donetsk'i uzatma dakikaları sonunda 1-0 yenen İspanyol FC Barcelona takımı kazandı.

EYLÜL
* İstanbul ve İzmir'deki 26. Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası'nda, finalde Fransa'yı 3-1 mağlup eden Polonya şampiyon oldu. Bulgaristan, Rusya'yı 3-0 yenerek 3. oldu.
* Yunanistan'ın Selanik kentindeki 7. Dünya Atletizm Finali'nde ABD, 6 birincilikle en başarılı ülke oldu.Sezonun en büyük para ödülünü ise Etiyopyalı Kenenisa Bekele, Rus Yelena Isinbayeva ve ABD'li Sanya paylaştılar.
* Sezonun 4. ve son "Grand Slam" mücadelesi olan New York kentindeki 129. ABD Açık Tenis Turnuvası'nda şampiyonlukları, tek erkeklerde Arjantinli Juan Martin Del Potro, tek bayanlarda ise Belçikalı Kim Clijsters kazandı.
* Polonya'da düzenlenen 36. Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası'nda finalde Sırbistan'ı 85-63 yenen İspanya şampiyon olurken, Yunanistan da Slovenya'yı 57-56 yenerek üçüncü oldu.
* Danimarka'nın Herning kentindeki 52. Dünya Büyükler Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda Türkiye, 74 kiloda Selçuk Çebi ve 84 kiloda Nazmi Avluca ile 2 altın, 120 kiloda Rıza Kayaalp ile de 1 bronz madalya kazanarak, 44 puanla takım birinciliğine ulaştı.
* Adı "şike iddiası"na karışan, Formula 1 takımlarından Renault, yarışlardan ertelemeli 2 yıl men edildi.

EKİM

* Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2016'daki 31. Yaz Olimpiyat Oyunları'na Brezilya'nın Rio De Janeiro kentinin evsahipliği yapmasına karar verdi.
* Polonya'daki 26. Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonası'nda finalde Hollanda'yı 3-0 yenen İtalya şampiyon olurken, evsahibi Polonya ise Almanya'yı 3-0 yenerek 3. oldu.
* Turkcell Süper Lig ekiplerinden Ankaraspor, Futbol Federasyonu kararıyla, bu kulüple Ankaragücü Kulübü yönetimi arasındaki organik bağlar ve 2 kulübün idari yapılanmalarındaki yönetmeliklere aykırılıklar sebebiyle alt lige düşürüldü.
* Futbolda 19. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 5. Grup'ta yeralan Türkiye, gruptaki mücadelesini 4 galibiyet, 3 beraberlik ve 3 yenilgiyle 15 puanla 3. sırada tamamladı ve elendi.
* Basketbolda 25. Erkekler Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı, Ankara'daki maçta Fenerbahçe Ülker'i uzatmada 81-74 mağlup eden Efes Pilsen kazandı.
* Mısır'daki 17. Dünya 19 Yaşaltı (A) Gençler Futbol Şampiyonası'nda finalde Brezilya'yı penaltı atışları sonucu 4-3 yenen Gana şampiyon oldu.
* İstanbul'daki 31. Kıtalararası Avrasya Maratonu'nda birincilikleri, Etiyopyalı atletlerden erkeklerde Kasime Adilo Roba, 2.12.14.00 ve bayanlarda da Bizunesh Urgeza, 2.32.45.00 ile kazandılar.
* Voleybolda ilk kez düzenlenen Erkekler Süper Kupa'yı, Ankara'daki maçta Türkiye Kupası sahibi Arkassspor'u 3-1 yenen lig şampiyonu İstanbul Büyükşehir Belediyesi kazandı.
* Basketbolda 17. Bayanlar Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı, Ankara'daki maçta Fenerbahçe'yi 86-74 mağlup eden Mersin Büyükşehir Belediyesi kazandı.
* Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Japonya'nın Kitakyushu kentindeki Kıtalarası Kulüpler Şampiyonası'nda finalde Güney Kore'den Mungwungwa Electronics takımını 68-43 yenerek, üstüste 2. kez şampiyonluğa ulaştı.
* Dünya Ralli Şampiyonası'nda Citroen ekibinden Fransız sürücü Sebastien Loeb, 93 puanla ve 6. kez şampiyon olurken, markalar şampiyonluğu da 167 puanla Citroen'e gitti.
* Voleybolda Ankara'daki Bayanlar 1. Süper Kupa mücadelesinde Fenerbahçe Acıbadem, Eczacıbaşı Zentiva'yı 3-1 yenerek, kupanın ilk sahibi oldu.
* At yarışlarında Ankara'daki 71. Cumhurbaşkanlığı Kupası Koşusu'nu, Ahmet Kılıççıoğlu'nun "Miramis" isimli atı, jokeyi Halis Karataş ile 2.32.41'lik dereceyle kazandı.
* Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda Brawn GP'nin İngiliz sürücüsü Jenson Button, 95 puanla şampiyon olurken, Red Bull Racing'den Alman Sebastian Vettel 84 puanla ikinci ve Brawn GP'den Brezilyalı Rubens Barrichello 77 puanla üçüncü oldu. Markalar şampiyonu ise 172 puanla Brawn GP oldu.

KASIM
* Almanya'nın Bochum kentindeki savcılık, uluslararası bahis mafyasının, aralarında Almanya ve Türkiye liglerindeki maçların da bulunduğu 200'den fazla karşılaşmanın manipüle edildiğini ve UEFA yetkilileriyle ortaklaşa konunun soruşturulduğunu açıkladı.
* Bir dönem Fenerbahçe forması da giyen Almanya Milli Takımı ve Hannover 96 takımının kalecisi Robert Enke, tren çarpması sonucu öldü.
* Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Avrupa Şampiyonu ve dünya ikincisi milli atlet Süreyya Ayhan'a, ömür boyu spordan men cezası verilmesini kararlaştırdı.
* Nijerya'da düzenlenen 13. Dünya 17 Yaşaltı (A) Gençler Futbol Şampiyonası'nda finalde evsahibi Nijerya'yı 1-0 yenen İsviçre şampiyon olurken, İspanya da Kolombiya'yı 1-0 mağlup ederek 3. oldu.
* Bir dönem Gaziantepspor, Ankaraspor ve Ankaragücü'nde forma giyen, buradan da Yunanistan'ın Larissa takımına transfer olan Meksikalı forvet oyuncusu Antonio de Nigris geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetti.
* Güney Kore'nin Goyang City kentindeki Dünya 77. Erkekler ve 20. Bayanlar Büyükler Halter Şampiyonası'nda Türkiye, bayanlar 48 kilo silkmede Sibel Özkan Öz ile 1 altın, ayrıca 4 gümüş, 3 bronz madalya ve 408 puanla takım halinde 3. olurken, madalya kazanamadığı erkeklerde ise 224 puanla 11. sırada kaldı.
* Galatasaray Cafe Crown'ın, 5 maç ceza verilen Cemal Nalga'yı hazırlık maçında takım arkadaşı Tufan Ersöz'ün formasıyla oynattığı belirlendi.

ARALIK
* Teniste 98. Davis Kupası'nda şampiyonluğu, İspanya'nın Barcelona kentindeki finalde Çek Cumhuriyeti'ni 5-0 yenen İspanya, üstüste 2. ve toplamda da 4. kez kazandı.
* Futbolda Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş, ilk tur grubunda 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 yenilgi alarak, 4 puanla 4. ve son sırada kalarak bu sezon Avrupa'ya veda etti.
* İstanbul'daki 13. Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda Hollanda, 10 altın, 3 gümüş ve 1 bronz madalyayla birinciliği, Rusya, 8 altın, 5 gümüş ve 8 bronz madalyayla ikinciliği, Fransa ise 6 altın, 2 gümüş ve 3 bronz madalyayla üçüncülüğü aldı.
* Türkiye'nin 2010 yılında organize edeceği 16. Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası finallerinde (A) Milli Takım, Ankara'daki (C) Grubu'nda Yunanistan, Rusya, Porto Riko, Çin Halk Cumhuriyeti ve Fildişi Sahilleri ile eşleşti.
* Futbolda UEFA Avrupa Ligi grup mücadelelerinde Türk temsilcileri Galatasaray ve Fenerbahçe, grup birinciliklerini elde ederek bir üst tura yükseldiler. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi grubunu üçüncü sırada tamamlayan Atletico Madrid'le eşleşirken, Fenerbahçe'nin rakibi ise Fransa temsilcisi Lille oldu.
* FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası'nın finalinde Barcelona, Estudiantes'i 2-1 mağlup ederek, 2009 yılını 6 kupayla kapattı.
* İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen 2009 Yılın Futbolcusu Ödül Töreni'nde, kazanan açıklandı ve 2009'un dünya çapındaki en iyi futbolcusu Messi oldu. Dünyada yılın en iyi bayan futbolcusu ödülünü ise son 3 yılda olduğu gibi Brezilyalı Marta kazandı.
* UEFA, FIFA kokartlı hakemlerimizden Cüneyt Çakır'ı 1. kategoriye yükseltti.
* Türkiye'nin en iyi hakemlerinden biri olarak gösterilen Selçuk Dereli hakemliği bıraktığını açıkladı.

Anıl ORMAN/İSTANBUL (DHA)

5

Haberin Devamı