Ekonomi 2010'da beklenen küresel riskler

2010'da beklenen küresel riskler

Paylaş
2010'da beklenen küresel riskler

Dünya Ekonomik Forumu'na göre, bazı ekonomik riskler, bu yıl dünya ekonomisini şekillendirecek

Forum tarafından hazırlanan Küresel Risk Raporu, önümüzdeki döneme ilişkin olarak bazı küresel risk ihtimallerini içeriyor. Raporda, terörizmden, çevreye, jeopolitik sorunlar dışında ekonomik risklere de ağırlıklı olarak yer veriliyor.

Rapora göre, 2010 yılındaki küresel riskler: "Daha önceki krizlerde etkili olan varlık fiyatlarının daha da düşmesi, dünyanın büyüme motoru Çin’in büyümesinin yavaşlaması (özellikle büyüme oranının yüzde 6’nın altına inmesi), ortaya çıkabilecek mali krizler, küresel yönetişim farkları (kriz sonrasında, bazı ülkelerin küreselleşmeden ayrılarak, korumacı önlemlere dönme ihtimali), kronik hastalıklar ve ekonomik büyümenin sürdürülebilir olmasında önemli bir role sahip olan altyapıya az yatırım yapılması olacak.

Bu arada, mali sektöre getirilmesi planlanan sıkı düzenleme ve denetleme önlemlerinin oluşturacağı maliyetin bir başka risk konusu olabileceğine de dikkat çekiliyor.

G-20’LER DAHA FAZLA GAYRET GÖSTERECEK


Öte yandan, küresel krizle birlikte, dünya ekonomisinin yönlendirilmesinde, sanayileşmiş 7 ülke olan G7’lerin önüne geçen ve Türkiye’nin de üyesi bulunduğu G-20’ler, krizden çıkmak için daha çok gayret gösterecek.

G-20 Dönem Başkanı Güney Kore’nin Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Davos’ta yaptığı açıklamada, küresel ekonomik toparlanma için işbirliği gayretlerini iki katına çıkaracaklarını söyledi. Lee Myung-bak, G-20’nin, kriz sonrası için bir gündem hazırlayacağını da vurguladı.

Haberin Devamı