Ekonomi 2011 Aydın Doğan Ödülü sahibini buldu

2011 Aydın Doğan Ödülü sahibini buldu

Paylaş
2011 Aydın Doğan Ödülü sahibini buldu

2011 Aydın Doğan Ödülü, Türk Halk Müziğine katkılarından dolayı sanatçı Mehmet Özbek'e verildi

Hilton Convention Center’da düzenlenen ödül töreninde konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Ulu Önder Atatürk’ün Türk Milletine muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmayı hedef olarak gösterdiğini belirterek, bu hedefin gerçekleşmesinde kültür ve sanatın büyük önem arz ettiğini söyledi.

Toplumların gelişmesinde sanatın önemine vurgu yapan Mutlu,"Hiçbir millet sanatta ilerlemeden güçlü bir millet olamaz. Gelecek planlarımızı yaparken asla ihmal edemeyeceğimiz konuların başında kültür ve sanat gelmektedir. Çünkü bu bakış açısı bizim yücelmemizin yolunu açar. Bu nedenle kültür ve sanat alanında yapılan bir faaliyeti çok önemsiyoruz" diye konuştu.

Mutlu, geçen yıl Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul’da hepsi birbirinden değerli kültür ve sanat faaliyetlerinin gerçekleştiğini, İstanbulluların kültür ve sanatın tadını her anlamda hissettiğini ve bu etkinliklerin her zaman devam etmesini arzuladığını söyledi.

Doğan Vakfı’nın bu ödülü her yıl kültür, sanat ve bilimde en iyi olanlara verdiğini anlatan Mutlu, "Bu yıl da ödül Türk Halk Müziğine katkılarından dolayı değerli bir sanatçımız Mehmet Özbek’e veriliyor. Kendisi bir üstattır. Her yıl çalışmalarına, eserlerine yenilerini ekliyor. Türkü alanında ihtisaslaşmış olan Mehmet Özbek, beş kıtada Türkiye’yi tanıttı ve konserler verdi. Onun tarafından derlenmiş pek çok türküyü zevkle dinliyoruz" diye konuştu.

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da ödülün 15 yıldır kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi her yıl farklı alanlarda ve alanının en saygın, ülkesine, dünyaya ve insanlığa katkılarda bulunmuş, kendilerini yaratıcılığa adamış kişilerine verildiğini belirterek, Vakıf Yönetim Kurulunun, Türk Halk Müziğinin son yıllarda yaptığı aşamaları göz önüne alarak, ödülün Türk Halk Müziği dalında verilmesini kararlaştırdığını söyledi.

ÖDÜLÜ VALİ MUTLU VE VAKIF BAŞKANI DOĞAN SUNDU

Konuşmaların ardından, "Türk Halk Müziğine solist, yönetici, koro şefi, derlemeci, notist ve akademik yayınlar" yoluyla verdiği hizmetlerinden dolayı 2011 Aydın Doğan Ödülüne layık görülen Özbek’e ödülü, Vali Mutlu ve Aydın Doğan Vakfı Başkanı Aydın Doğan verdi.

Özbek, daha sonra yaptığı konuşmada, Aydın Doğan Ödülünün kendisi için özel bir anlamı olduğunu belirterek, 50 yıllık sanat hayatında türkülerin Türk milletinin gülen, ağlayan yüzü, barışın ve küslüğün ifadesi olduğunu dile getirdi. Mehmet Özbek, "Türküler oya gibi işlenir, birer romandır, bizim hayatımız ve tarihi belgelerimizdir. Halk müziğine hizmet veren kurumların sayısı daha da artırılmalıdır. Bu ödül bana daha çok sorumluluk yüklüyor, artık daha çok çalışacak, araştıracak ve üreteceğim" diye konuştu.

Türkülerin kültür hayatındaki önemine vurgu yapan Özbek, "Kendi türküsünü söylemeyenler başkasının türküsünü söyler" dedi. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı da "Türkiye’nin kültür-sanat hayatına, Türk Halk Müziği ve oyunlarına 1984’den bu yana katkı veren bir eğitim kurumu" olarak "Hizmet Ödülü"ne layık görüldü.

Ödül, Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz’a İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından verildi. Ödül töreninin ardından Şef Zafer Gündoğdu yönetimindeki İstanbul Radyosu Gençlik Korosu bir konser verdi. Konserde Ümit Tokcan, Aysun Gültekin, Hüsamettin Subaşı, Adile Kurt Karatepe, Zara ve Mehmet Özbek solist olarak, saz üstadı Erdal Erzincan da bağlamasıyla yer aldı.

Gecenin sonunda, Eski Kamu Düzeni Güvenliği Müsteşarı ve AK Parti Milletvekili Adayı Muammer Güler, Vali Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadır Topbaş, Aydın Doğan ve geceye katılan tüm sanatçılar Aşık Veysel’den "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsünü seslendirdi.

MEHMET ÖZBEK KİMDİR?

Şanlıurfa’da 1945 yılında doğan Mehmet Özbek, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde "Urfa Türkülerinin Dil ve Anlatım Özellikleri’ başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Öğrencilik yıllarında, İstanbul Belediye Konservatuvarı’nın Türk Müziği Nazariyatı Bölümü’ne devam etti. 1966 yılında TRT’nin açmış olduğu sınavı kazanarak bu kurumda çalışmaya başladı. 1977 yılında İstanbul Radyosu’nun Türk Halk Müziği ve Oyunları Şube Müdürü, 1982’de de TRT Müzik Dairesi Türk Halk Müziği ve Oyunları Müdürü görevlerine atandı.

Özbek, 1977-1986 yılları arasında TRT Türk Halk Müziği Denetleme ve Repertuvar Kurullarında da üye ve başkan olarak görev yaptı. Çeşitli üniversitelerde Türk Halk Müziği dersleri de veren Özbek, 1986’da kuruluşunu gerçekleştirdiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nun şefi oldu. Başta Urfa olmak üzere Anadolu’da birçok yörenin, yurt dışında ise Irak, Azerbaycan, Yugoslavya, Bulgaristan ve Romanya türkülerini derleyen Özbek, bunların 300 kadarını TRT repertuvarına kazandırdı.

TRT’de o güne kadar kullanılmayan tar, kaval, zurna, tulum gibi çalgıların ilk defa bir orkestra disiplini içinde yer almasını sağlayan Özbek, yurtdışında çeşitli ülkelerde de konserler vererek Türk Halk Müziğini tanıttı. Özbek’in, "Altun Hızma", "Türkülerin Dilinden", "Mum Kimin Yanan Kerkük" ve "Yadigar Türküler" adlı plakları, "Folklor ve Türkülerimiz", "Müzik Eğitimi", "Türk Halk Çalgı Bilgisi", "Türk Halk Müziği Terimleri Sözlüğü" ve "Türkülerin Dili" adlı kitapları bulunuyor.

Harran Üniversitesi tarafından "Fahri Doktor" unvanı verilen Özbek’in aldığı ödüller arasında, Türk Folklor Araştırmaları Kurumu tarafından İhsan Hınçer adına her yıl verilen "Türk Folkloruna Hizmet Ödülü", Türkiye Yazarlar Birliğinin "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülü", TRT’nin "Yılın Türküsü ve İcracısı" Ödülü ve Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı’nın "Türk Dünyasına Hizmet Ödülü" yer alıyor.

(A.A.)

2

Haberin Devamı