Bilim - Teknoloji 21 internet güvenlik tüyosu!
Paylaş
21 internet güvenlik tüyosu!

İnternette kurban olmak istemiyorsanız, bu 21 tüyoya kulak vermenizde yarar var!

İnternette hırsızlara, dolandırıcılara rastlamak artık çok zor değil. Bu hırsızların bütün amaçları ise alın teri dökerek kazandığınız paranızı elinizden almak. Bu kişilerden nasıl uzak durabileceğinizi yazımızın devamında sizlerle paylaşacağız.

Makalemizde bulacağınız ipuçları sayesinde internette güvenli bir şekilde alışveriş yapabilecek, gezinebileceksiniz. PC'nizin başında olmadığınız zamanlarda da içiniz rahat olacak.

1. 'Gerilla psikolojisi'

Siber suçların, teknik yollarla çözülebilen teknik bir sorundan ibaret olduğunu düşünmeyin. Bir güvenlik duvarı ve antivirüs yazılımı bilgisayarınızı korusa bile kişisel bilgileriniz güvende değildir.

Hacker'lar, sosyal mühendislik olarak adlandırılan güven, cahillik, aç gözlülük, sevilme ihtiyacı, hayırseverlik ve hatta saflık gibi insani niteliklerimizi kullanarak bizi denetim altına alabilirler. En gelişmiş güvenlik yazılımı bile bizi kendimizden korumayı başaramaz.

Bu tür saldırılardan korunmak için, hacker'ların başvurduğu bu yöntemlere karşı dikkatli olmalı, kendinizi sosyal mühendislik konusunda bilgilendirmelisiniz.


Daha güçlü şifreler ve farklı e-posta adresleri

2. Suç ortağı olmayın

Evde çalışıp haftada 500 dolar kazanmak kulağa çok hoş gelebilir. Fakat spammer'lar çaldıkları parayı elektronik ortamda şüphe çekmeyen kişiler yoluyla hırsızlara geri yolluyorlar. Size yaptırılan iş ise kara para aklamak oluyor. Kulağa fazlasıyla iyi gelen bu tarz tekliflere inanmadan önce bir kez daha düşünün.

3. Güçlü bir şifre seçin

İyi bir şifre oluşturmakta zorlanıyorsanız, güvenli şifreler oluşturmakla ilgili bu konuya göz atın.

Şifrenizi seçtikten sonra ne kadar güvenli olduğunu Microsoft'un sunduğuşifre kontrol aracı ile denetleyebilirsiniz.

4. E-postalarınızı bölün

Facebook, Twitter, haber grupları, forumlar, alışveriş siteleri ve banka işlemleri için tek bir e-posta adresi kullanmak yerine farklı e-posta adresleri kullanın. En azından sosyal aktiviteleriniz ile parasal işleriniz için farklı e-posta adresleri kullanmalısınız.

Sosyal amaçlarla kullandığınız e-posta adresi, iş ve finansal işlemler için kullandığınızdan daha fazla ilgi çekecektir ve eğer hack'lenirse finansal e-posta adresinizi kaybetmek kadar korkunç sonuçlara yol açmayacaktır.


Ortak ağlar, sanallaştırma ve sahte mağzalar

5. Herkese açık ağlara dikkat edin

Parasal işlemlerinizi hiç bir zaman örneğin internet kafeler gibi ortak ağlarda yapmayın. Sadece kendiniz kurduğunuz veya güvendiğiniz bir ağda kişisel ve finansal bilgilerinizi paylaşın.

Bazı hacker'ların laptop'larını kullanarak 'Ücretsiz İnternet Erişimi' gibi isimlerle ağlar kurup, trafiği kendi üzerinden yönlendirerek bilgilerinizi çalmaya çalıştığını unutmayın.

6. Sanallaştırın

Güvenliğinden aşırı derecede kaygılananlar, sanallaştırmayı kullanabilir. Bir sanal PC oluşturarak, internette işinizi hallettikten sonra bu sanal PC'yi varsa bulaşmış virüslerle beraber silebilirsiniz.

7. Sahte internet mağazalarını tanıyın

Hacker'lar bazen, şık, resmi ve güvenli gibi görünen internet mağazalarıyla kullanıcıları kandırıp kredi kartı bilgilerini çalmaya çalışıyorlar. Bu siteleri tanımak için bazı işaretlere dikkat etmeniz gerekiyor.

Birinci olarak nakit veya çek ile ödeme yapmanızı isteyen sitelerden kaçının, kredi kartıyla alışveriş yapmanıza izin veren siteleri kullanın. İkicisi ise mağazanın fiziksel bir adresinin bulunduğuna dikkat edin.


Facebook, sahte indirmeler...

8. Facebook'a dikkat edin

Sosyal ağlarda güvenlik konusunda teknik ve insani olarak iki önemli alan mevcut. Teknik güvenlik, profil ayarlarınızı doğru şekilde yapmanız olarak tanımlanabilir. Teknik olarak ne kadar güvenlik ayarlarınız doğru da olsa, size söylenen her şeye inanmamalı, gerçek hayatta cevap vermeyeceğiniz sorulara internette de cevap vermemelisiniz.

9. Sahte indirmelere dikkat edin

StarCraft II yayınlandığı gün, güvenlik şirketleri aslında virüs olan fakat oyunun kendisi sanılan birçok indirme yapıldığını açıklamıştı. Michael Jackson'ın öldüğü gün de sanatçının son anlarının bulunduğu iddia edilen bir video internette türemişti. Tabiki bu 'video' da zararlı yazılımlar içeriyordu.

İlgi çeken konuları kullanmak hacker'ların sıklıkla kullandığı bir taktik. Bir link'e tıklamaktan kendinizi alamıyorsanız önce bunun gerçek olup olamayacağını kendinize danışın.


Kredi kartları, hisse senetleri ve sahte markalar

10. Banka kartı değil, kredi kartı kullanın

Banka kartınızın detaylarını internette girmeyin, bunun yerine kredi kartınızı kullanın.

Kredi kartları, dolandırıcılığa karşı farklı seviyelerde sigortalara sahiptir bu nedenle bir kart seçmeneden önce şart ve koşullarını dikkatlice okuyun.

11. Hisse senedi yalanları

Talep etmediğiniz halde size gönderilen hisse senedi tüyolarına inanmayın. Bu kişiler muhtemelen elinde bir çok senede sahiptir ve kurbanları (ve siz) hisse aldıkları zaman fiyat yukarı tırmanır. Ve arından dolandırıcılar satış yaptıklarında elinizde kalan malesef bir hiç olur...

12. Sahte markalara dikkat

'En iyi' markaların ürünlerini açık artırmaya çıkardığını iddia eden dolandırcı alışveriş sitelerine karşı uyanık olun.


Sağduyu, sahte virüs alarmları ve IE6

13. Şüphelerinize kulak verin

Bir online mağaza size şüpheli geldiyse, örneğin bir WHOIS araması yaparak onu kontrol edebilirsiniz. www.whois.net web sitesini ziyaret edin ve şüphe duyduğunuz sitenin kime ait olduğunu inceleyin.

14. 'PC'nizde virüs var' yalanları

Sahte güvenlik uzmanları, bilgisayarınızda bir virüs bulduğunu iddia edebilir. Temizleme yolunu da sunan bu sahte uzmanlar, sizden yaptığınız ödeme karşılığında virüsü sileceğini vaadederler.

Aslında bu dolandırıcıların tek yaptığı kullanıcıları korkutmak ve büyük miktarlarda parayı toplamaktır.

15. Eski tarayıcılardan kurtulun

Hala çok eski bir tarayıcı sürümü kullanıyorsanız ondan hemen kurtulmalısınız. İnternet'ten tam kapasite yarlanmaya engel olması dışında Google ve YouTube da artık bu tarayıcıları desteklemiyor, üstelik eski tarayıcı güvenlik açıklarıyla dolup taşıyor. Bu nedenle biraz da kendinizi düşünün ve daha yeni bir tarayıcı kullanın.


Firewall günlükleri, gereksiz hizmetler...

16. Bruce Schneier'a kulak verin

Güvenlik uzmanı Bruce Schneier, güvenlik konusunda virüslerden ulusal güvenliğe birçok konuda tavsiyeler veriyor. Schneier'ın web sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.

17. Firewall günlüklerini kontrol edin

Firewall'lar, reddetikleri aktarımları kayda alırlar. Bu kayıtları inceleyin. Örneğin aynı IP adresinden size sıkça ping atılıyorsa veya bir port'tan dışarıya çok fazla aktarım yapılıyorsa bu bir virüsün habercisi olabilir.

18. Gereksiz hizmetleri kaldırın

Daha fazla çalışan program, gizliliğiniz konusunda daha büyük risk demektir. Bu konuda biraz acımasız olun. Kullanmadığınız programları ve hizmetleri kaldırın veya pasif hale getirin. Bu, hacker'ların PC'nize ulaşmakta kullanabileceği yolları azaltarak onların işini zorlaştıracaktır.


Dosya paylaşımı, güncellemeler ve URL'ler

19. Dosya paylaşımında çok dikkatli olun

Dosya paylaşım programlarını kullanıyorsanız, güvenlik konusunda endişelerinizi en üst seviyede tutmalısınız. Bir dosya indirdiğinizde, mümkünse önce sanal bir ortamda çalıştırarak güvenli olup olmadığını denetleyin.

20. Yazılımlarınızı güncelleyin

Yeni Windows sürümleri ve programların çoğu kendi kendini otomatik olarak güncelliyor. Fakat yine de güncelleştirmeyi elle çalıştırmanız, otomatik güncellemelerin çalıştığından emin olmanız gereklidir. Küçük uygulamaları kendiniz güncellemeniz gerekebilir, bu nedenle güncelleştirmeler için yapımcılarının web sitesini ziyaret etmelisiniz.

21. URL'leri kendiniz girin

E-posta ile gelen internet adreslerini kullanmayın, ve bankanızın web sitesini Google'da aratmayın. Google, kullanıcı bilgilerinizi çalmak isteyen dolandırıcılar tarafından bazı yöntemlerle kandırılabilir ve sahte siteler üst sıralara getirilebilir. Bu nedenle önemli internet adreslerini kendiniz girmeye dikkat edin.


Sitelerin güvenliğini ve sisteminizi sınayın

24. Sitelerin güvenilirliğini denetleyin

McAffe'nin sunduğu SiteAdvisor tarayıcı eklentisini indirin. Bu faydalı eklenti, arama sonuçlarında siteleri güvenlik seviyesine göre yeşil, sarı veya kırmızı olarak işaretliyor.

25. Sisteminizi sınayın

Antivirüs yazılımınızı Eicar test virüsü ile sınayın. Eicar, bir metin dosyasıdır ve bilgisayarınıza hiçbir zararı yoktur. Antivirüs yazılımınız, Eicar'ı sıkıştırılmış da olsa tanımalı ve sizi uyarmalıdır.

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı