Dünya 22 bin Polonyalı esir katledilmişti

22 bin Polonyalı esir katledilmişti

Paylaş
22 bin Polonyalı esir katledilmişti

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin ziyaret etmek için gittiği Katin ormanlarında öldürülen 22 bin Polonyalı askerin Stalin'in emriyle ölürüldüğü biliniyor

İkinci Dünya Savaşı’nda 1940’ta Sovyetler Birliği, 22 bin Polonyalı’yı Almanya yandaşı oldukları gerekçesiyle esir almıştı. Fakat bu kadar çok esirin tutulması ülkeye maddi yük getiriyordu.

Üstelik esirlerin başında asker olması gerekiyordu. Oysa ülke savaştaydı ve askere ihtiyaç vardı. Bu nedenle 5 Mart 1940’ta Sovyet diktatörü Joseph Stalin, Rus gizli servisine bu esirleri öldürmeleri emrini vermişti.

Smolansk kentindeki Katin ormanında bulunan toplama kamplarındaki esirlerinin neredeyse tamamı başlarından vurulduktan sonra toplu mezarlara gömüldü.

Suçu Almanlara attılar

Bu toplu mezarları bölgeyi kontrol altına alan Alman askerleri buldu. Sovyetler Birliği, Polonyalıları Almanların öldürdüğünü iddia etti. Fakat katliamın failinin Sovyetler Birliği olduğu ortaya çıktı.

Sovyetler Birliği’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov (79) ile bu ülkenin yıkılmasından sonra kurulan Rusya’nın ilk devlet Başkanı Boris Yeltsin, katliamdaki sorumluluğu ‘kısmen’ üstlenmişti.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin 4 gün önce yapılan anma törenine katılmıştı. Böylece Rusya, Katin Katliamı’nı resmen tamamen üstlenmişti.

Haberin Devamı