Gündem 24 bin kişiye elektronik pranga!

24 bin kişiye elektronik pranga!

Paylaş
24 bin kişiye elektronik pranga!

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Kalaman, adli kontrol çalışmalarını anlattı...

Adli suçlulara yeni piyango, ‘adli kontrol’le geliyor... Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman, HABERTÜRK’e, adli kontrol çalışmalarını anlattı. Kapasitesinin 114 bin 348 olmasına karşın cezaevlerindeki 120 bin civarında tutuklu ve hükümlü bulunduğunu bildiren Kalaman, “Bu sistemle şu anda kontrolsüz olarak tahliye edilen kişilerin kontrol altına alınmasını, toplumun ve mağdurların korunmasını amaçlamaktayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İYİ HAL’ ŞARTI

Kalaman, adli kontrol hükümleri için ceza üst sınırının 10 yıla yükseltilmesi önerisinde bulunduklarını belirterek, “Hazırladığımız taslak Adalet Bakanlığı’nda” dedi.

Taslak kabul edilirse, üst sınırı 10 yıl hapis cezası olan, “insan ticareti, taksirle öldürme, organ ticareti, eziyet, cinsel saldırı, çocuğun cinsel istismarı, dinleme, hırsızlık, yağma, uyuşturucu, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, çocuğu fuhuşa teşvik” gibi suçlardan mahkûm olanlar, hâkim kararıyla elektronik pranga takılarak cezaevinden tahliye edilecek. Bu kişiler evlerinde tutulacak ya da bir işte çalışmalarına izin verilecek. Tahliye için cezaevinde geçirilen sürede “iyi hal” şartı aranacak.

Taslakla cezaevlerinde yüzde 20 azalmanın yaşanması hedefleniyor. Taslak benimsenirse bu suçlardan mahkûm 24 bin kişi cezalarını evde çekebilecek. Bu yöntem, başta Ergenekon sanıkları olmak üzere örgütlü
suçlardan yargılananlar için geçerli olmayacak.

Haberin Devamı

Nasıl uygulanacak

GSM sistemi denilen bu sistemde, hükümlü evde tutularak, cihazın kapsama alanı belirlenecek ve kelepçe takılacak. Hükümlü evden uzaklaşırsa, cihaz alarm verecek ve polis hükümlüyü yakalamak için harekete geçecek. Elektronik pranga takılanların izlenmesi için bir binaya elektronik izleme sistemi kurulacak.