Gündem 25 yılda 600 madenci öldü

25 yılda 600 madenci öldü

Paylaş
25 yılda 600 madenci öldü

Uzman raporlarına göre ülkemizdeki madenlerde çalışma koşulları çok ilkel. Devlet madenlerindeki taşeronlaştırma da güvenliği tehdit ediyor

Maden Mühendisleri Odası istatistiklerine göre Türkiye, maden kazalarında Çin ve Rusya’nın ardından dünya üçüncüsü, Avrupa’da ise birinci. Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Sağtekin, “Madenlerde 25 yılda meydana gelen kazalarda 600’den fazla ölüm olayı yaşandı” dedi. Maden Mühendisleri Odası’nın çalışma raporuna göre;

* Maden kazaları son yıllarda belirgin olarak artmaktadır. 2008 yılında 43 maden çalışanı yaşamını yitirmiş iken bu sayı 2009 yılı Kasım ayı itibariyle toplam 55‘e çıkmıştır.

İŞVERENLERİN İSTEĞİ OLDU

* Sosyal bir hukuk devletinde iş yasaları çalışanların hakkını korumak ve geliştirmek amacını temel ilke alırken, çıkarılan 4857 sayılı İş Yasası tamamen işverenlerin çıkarları doğrultusunda şekillendirilmiştir. Esnek ve kuralsız çalışmayı, işçiyi başka işverenlere kiralamayı, taşeronlaştırmayı yasal hale getiren, kıdem tazminatlarını, fazla mesai ücretlerini, sendikal hak ve yetkileri budayan bu yasa yerine, konunun tüm taraflarının katılımı ile demokratik bir yasa çıkarılmalıdır.

* Daha sağlıklı ve daha güvenli işyeri ortamı, daha verimli bir çalışmanın da ön koşulu olmasına rağmen, işverenlerin büyük bir bölümü; insanın, çalışanın korunmasını, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını maliyet unsuru olarak görmektedir.

MADENLER İLKEL

* Ülkemizde yüksek risk taşıyan, kuralsız ve denetimsiz çalışan, mühendislik bilim ve tekniğinden uzak, teknik elemanın gözetim ve denetimi olmaksızın, tamamen ilkel koşullarda çalışan pek çok maden işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerde her an kaza olma olasılığı mevcuttur.

AZ ÜRETİYOR ÇOK ÖLÜYORUZ

Dünya maden üretimi ve kaza istatistikleri Türkiye’de madencinin az üretip çok öldüğünü ortaya koyuyor. Dünyada 50’den fazla ülkede ticari madencilik yapılıyor. Yılda 7 milyar 36 milyon ton kömür üretiliyor. Asya’da kömür üretimi hızla artarken Avrupa’da azalıyor. Vikipedi sanal ansiklopedideki verilere göre, kömür üretim miktarlarına göre dünyadaki ilk 10 ülke şöyle:

* Çin: 2 milyar 804 milyon ton

* ABD: 1 milyar 146 milyon ton

* Hindistan: 529 milyon ton

* Avustralya: 428 milyon ton

* Güney Afrika: 283 milyon ton

* Rusya: 347 milyon ton

* Türkiye, yaklaşık 50 milyon ton üretimle ilk 10’a bile giremiyor.

2