Pazar Postası Noodle dünyasında küçük bir gezinti
Paylaş
Noodle dünyasında küçük bir gezinti

Noodle dünyasında küçük bir gezinti

Altı üstü noodle sevdiğim için başıma gelmedik kalmadı. Geçtiğimiz günlerde noodle krizim sonucu bir noodle cenneti olan Wagamama’da buldum kendimi. Menüsünde gördüğüm ve anlamını bilmediğim ‘ramen’ kelimesi beni bu çetrefilli yola soktu. Suların içinde gezerken tahta çubuklarımla höpürdete höpürdete yemeye bayıldığım upuzun noodle hakkında daha fazla cahil kalmayıp, biraz detay öğrenmekti tek isteğim.

Başladım okumaya, okudukça noodle dünyası beni girdap gibi içine çekti, ‘ramen’ kelimesine ulaşana kadar neredeyse bu dünyada kaybolup gidecektim. Koreli noodle, Vietnamlı noodle, Japonu, Filipinlisi, atası olan Çinlisi... Biraz daha devam etseydim Türk noodle her an karşıma çıkabilirdi. İsminden belli, meğer Latin kökenli ‘nodus’ yani ‘düğüm’ kelimesinden geliyormuş anlamı.

O sevimli, uzun, basit halini bu durumlara soktuğuna göre karmaşık bir tarafı olmalıydı muhakkak! Ve her şeye rağmen, ‘ramen’ kelimesinin anlamını öğreniyor gibi oluyorum. O da en az noodle kadar karmaşık olduğu için ‘bir noodle yemeği’ olarak ifade etmenin yeterli olacağını düşünüyorum. Çin’de et suyu veya balık suyunun içinde pişen, soya sosu veya miso ile aromalandırılan, yeşil soğan, yosun ile süslenen, et parçalarına işte bu isim veriliyormuş.

Elbette noodle dünyası kendi içinde de belli alt dünyalara ayrılıyor. Örneğin ‘soba noodle’ bunlardan biri. Rengi açık kahverengi ayarında, ince uzun, 4 temel malzemeden yapılan (un, tuz, su ve kansui adını Mongolya’nın Kan gölünden alan, bol mineralli bir su) bu noodle çeşidi şayet karabuğday unundan yapılıyor ise ‘soba’ sıfatını kazanıyormuş.

Lezzeti çok daha zengin, neredeyse yer fıstığı çağrışımları yapan soba noodle yanına her türlü malzemeyi yakıştırabiliyor. Bir de vermicelli noodle var ki onun temel muhteviyatı ‘pirinç’. Bu nedendendir ki kendisinin rengi hayli açık, neredeyse transparan denilecek müstehcenliktedir.

Vermicelli aslında İtalyanca bir terim olarak İtalyanlar’ın ‘pasta’ çeşitleri adına kullanılmasına karşın noodle dünyasında Çinliler dışında başka bir millete şans veren belki tek ifadedir. Kendisi nötr bir lezzete sahiptir ve teriyaki gibi soslarla karıştığında onları çok şık ağırlar. Noodle, tam bir joker yemektir.

Hazırlaması sadece 3-4 dakika sürer ve çorbadan salataya, içinde deniz mahsüllerini ağırlayan bir ana yemekten hasta yemeğine kadar birçok rol üstlenebilir. İşte upuzun ve bir düğüm gibi karmaşık noodle hikayesi de böyle özetlendi. Aradan günler geçti ama benim canım yine noodle çekti. İyisi mi tekrar Wagamama’nın yolunu tutayım. Ve siz de lütfen bu sefer aklıma takılacak kelimenin daha basit olmasını dileyin...

Asya usulü hindili noodle çorbası, biber ve zencefil ile... (4 kişiyi rahat rahat doyurabilir)

Malzemeler: ¦ 1 paket Vermicelli Noodle (yani pirinçten yapılan cins, ikiye bölebilirsiniz) ¦ 1,5 litre hindi veya tavuk suyu ¦ 2 yemek kaşığı balık sosu (hazır satılıyor) ¦ 100 gr ince doğranmış soğan ¦ 250 gr küçük küpler halinde kesilmiş hindi eti ¦ Zencefil rendesi ¦ Bir tutam çalı fasulyesi ¦ Nane yaprakları ¦ Acı biber ¦ Lime dilimleri

Hazırlanışı:

Noodle’ları derin bir kabın içine atarak üzerlerine sıcak suyu boşaltalım. Yaklaşık 5 dakika sonra noodle yeteri kadar yumuşayacaktır. Süzelim ve diğer yanda hindi/tavuk suyunu, soğanları, zencefil ve balık sosunu kaynatalım, ardından da düşük ateşte buharlaşmaya bırakalım. Zencefiller dışarı, kaynatmaya devam!

Noodle’lar ve hindiler eklensin, 3 dakika daha pişirilsin! Artık çorba hazır sayılır. Süsleme işleri için her kaseye birkaç yaprak nane, acı biber ve lime diliminden sızan müthiş ekşilik, içme de yanında yat! Hindi veya tavuk suyunu hazırlamak için tavuk kemikleri ile birlikte havuç, kereviz sapı, soğan, maydanoz, daha doğrusu sebzelikte ne var ise birlikte kaynatıp sonra yavaş yavaş çektirmeniz yeterli olacaktır. Afiyet olsun!

Tatlı-ekşi sebzeli noodle

Malzemeler: ¦ 1/2 paket noodle ¦ 1 havuç (şerit halinde doğranmış) ¦ Birkaç kereviz sapı ¦ Biraz taze zencefil ¦ 2-3 diş sarımsak ¦ 1 dolmalık yeşil biber ¦ 1 adet soğan (kalın doğranmış) ¦ 5-6 adet orta boy mantar ¦ 2 sap taze soğan ¦ 2 dolu tatlı kaşığı bal ¦ 1 kahve fincan limon suyu (veya 1/2 sirke) ¦ 1/2 kahve fincan soya sosu ¦ 1 tatlı kaşığı mısır nişastası ¦ 1-2 çay kaşığı pul biber ¦ 1 tatlı kaşığı susam

Yapılışı:

Soğanı ve şerit halinde doğranmış havucu sıvı yağda karıştırarak pişirin. Sarımsağı ve şerit dolmalık biberi ve kıyılmış zencefili ekleyip pişirmeye devam edin. Susamları ve kıyılmış kereviz saplarını da ilave edip sebzelerle birlikte kavurun. İ

ri doğranmış mantarı da ekleyip ayrı bir kapta karıştırdığınız bal, sirke, soya sosu ve nişastayı da sebzelere ilave edin; kalınlaşana kadar 1-2 dakika karıştırın.

Bu arada 2-3 dakika haşladığınız makarnayı süzün ve pul biber ile birlikte tatlı-ekşi soslu sebzelere ilave edin. İyice karıştırın. Son olarak şerit halinde doğradığınız taze soğanı da serpiştirerek servis yapın. Tadına bakıp isteğe göre tuz ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun!

2

Haberin Devamı