Gündem 28 Şubat davasında karar açıklandı

28 Şubat davasında karar açıklandı

Paylaş
28 Şubat davasında karar açıklandı

28 Şubat sürecine ilişkin aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in de aralarında bulunduğu 103 sanığın darbe suçundan yargılandığı davada karar açıklandı. 68 sanığın yapılan yargılama sonucunda yüklenen suçu işlediği sabit olmaması nedeniyle beraatine karar verildi. Beraat kararı verilenler arasında Engin Alan, Ergin Celasin, Erdal Ceylanoğlu ve Celalettin Bacanlı bulunuyor. Ölüm nedeniyle 4 kişinin davası düştü. İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Çetin Doğan, YÖK Başkanı Kemal Gürüz ile MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 21 sanık hakkında müebbet hapis cezası verildi. Mahkeme sağlık durumunu ve yaşlarını göz önünde bulundurarak sanıklara adli kontrol şartıyla yurt dışına çıkış yasağı koydu ve sanıkların tutuklanmamasına karar verdi

28 Şubat sürecine ilişkin 103 kişi hakkında açılan ve 5 yıldır devam eden davada mahkeme kararını açıkladı.

Mahkeme; İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir ve Çetin Doğan'ın da arasında bulunduğu 21 sanığı müebbet hapis cezasına çarptırdı. Bu karar Yargıtay tarafından onanırsa müebbete mahkum olan isimler cezalarının infazı için hapishaneye gönderilecek.


MÜEBBET CEZASI ALAN 21 İSİM:


Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çetin Dizdar, Çevik Bir, Erdoğan Öznal, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılıç, Halil Kemal Gürüz, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, İdris Koralp, İlhan Kılıç, İsmail Hakkı Karadayı, Kenan Deniz, Mühittin Erdal Şenel, Vural Avar, Yıldırım Türkeri.

28 Şubat davasında karar açıklandı

ASKERLERİN RÜTBESİ SÖKÜLECEK


28 Şubat davasında Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği mahkumiyet hükümlerinin kesinleşmesi halinde 21 sanıktan sivil olan dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ile YÖK Üyesi Erdoğan Öznal dışındakiler rütbelerini kaybedecek.


DAVASI DÜŞÜRÜLEN İSİMLER


Yargılama sırasında vefat eden Teoman Koman, Eser Şahan, Salih Eryiğit ve Tevfik Özkılıç’ın davası düşürüldü.

YÖK Başkanı Kemal Gürüz, MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, Engin Alan, Ergin Celasin, Erdal Ceylanoğlu, Celalettin Bacanlı ve Erol Özkasnak'ın da aralarında bulunduğu 68 kişinin ise beraatine karar verildi.


ZAMAN AŞIMINDAN İSMİ DÜŞÜRÜLENLER


28 Şubat Davası'nda sanıklardan Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaşar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık ve Yücel Özsır'ın eyleminin, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak"a ilişkin "gizli ittifak" suçu kapsamında kaldığına hükmedilerek, zaman aşımından düşürüldü.


DAVADA BUGÜN YAŞANANLAR


Davada savcılık geçen Aralık ayında esasa ilişkin mütalaasını vererek, 60 sanığa ağırlaştırılmış hapis cezası talep etmişti. Davanın karar duruşması bugün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.

Duruşmaya dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı katılmazken, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir duruşmada hazır bulundu.



SON SÖZLERİ SORULDU


Duruşmada söz alan müşteki avukatları, sanıkların cezalandırılmasını talep ederken, tutuklanmalarını da istedi. Avukatların savunmalarının ardından, sanıkların son sözleri soruldu.

Emekli Orgeneral Çevik Bir son söz olarak daha önce yaptığı savunmalarının tekrarladığını söyledi. Sanıklardan Vural Avar da son söz olarak, “Fetulahçı iki savcı tarafından hazırlanan iddianameyi sürdürmenizi reddediyorum. Beraatımı istiyorum” dedi. Sanık Yıldırım Türker de “İddia edilen olmayan bir suç nedeniyle açılan davada asıl mağdur olarak bulunuyoruz. Ne ben ne de benim emrimdeki kişiler, hiç birimiz Türkiye cumhuriyeti kanunlarında yazılı bir suçun içinde bulunmadık” dedi.