Opr. Dr. Hande Akbaş 3 ay sonra korunmayı bırakabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

3 ay sonra korunmayı bırakabilirsiniz

Haberin Devamı

Laparoskopik olarak yapılan dış gebelik ameliyatlarının üzerinden 2-3 ay geçtikten sonra korunmayı bırakabilirsiniz. Çünkü bu süre yeniden gebeliği denemeniz için yeterli...

Ne zaman hamile kalabilirim?

3 ay önce dış gebelikten kapalı ameliyat oldum. Ameliyatta kistler de alındı. 35 gün sonra çok sancılı bir adet gördüm. Ben ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, laparoskopik dış gebelik ameliyatları sonrası 2-3 ay içinde çiftler tekrar gebelik için deneme yapabilirler. Sizin ameliyatın üzerinden 3 ay geçmiş. Artık korunmayı bırakıp hamile kalmayı deneyebilirsiniz. Yalnız gebe kalabilmeniz için adetlerin düzenli olması gerekir. Eğer bir süre daha adet olamazsanız mutlaka bir uzmana başvurarak kist ameliyatı geçirdiğinizi ve yumurtalık rezervine baktırmak istediğinizi söyleyin. Gerek ultrasonla gerek hormon ölçümleriyle neden adet olamadığınız anlaşılır.

Erken menopoza mı giriyorum?

42 yaşındayım. Geçen ay 3 kez adet gördüm. Acaba bu kadar sık adet görmem erken menopozun belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopozun ülkemizde ortalama yaşı 51-52 olmakla birlikte sizin genetik özelliklerinize bağlı olarak daha erken de ortaya çıkabilir. Siz muhtemelen perimenopoz dediğimiz menopoz öncesi durumu yaşıyorsunuz. Yani yumurtalık rezerviniz çok azalmış ancak vücudunuzdaki östrojen yani kadınlık hormonu üretimi tam olarak bitmemiş haldedir. Bu durumun ortaya çıkması için en doğru yol adetinizin 3’üncü günü bir jinekoloji uzmanına başvurarak kanda bazı hormon düzeylerinize baktırmanız gerekir.

Tüplerim tıkalı mı?

2 yıl önce sağ yumurtalığımdan 5 santimlik seröz kistadenom alındı. Patoloji temiz çıktı. 1.5 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyordum. 2 ay önce bıraktım. Açık ameliyatların karın içi yapışıklık ya da tüplerde tıkanıklık yaptığı doğru mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, açık ameliyatlar maalesef kapalı ameliyatlara göre karın içinde daha fazla yapışıklığa neden olduğundan ben genelde gerekmedikçe hastalarıma laparoskopi yapılması taraftarıyım. Çok şükür ki patoloji sonucunuz iyi çıkmış. Eğer artık korunmayı bıraktıysanız 6 ay bekleyin. Bu süre içinde gebe kalamazsanız geçirdiğiniz ameliyat tüplerinizde harabiyet yapmış mı ya da yumurtalık rezervinizde azalmaya sebep olmuş mu bir uzmana başvurarak araştırma yaptırın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder