Gündem 3 bin yıllık höyüğe asfalt!

3 bin yıllık höyüğe asfalt!

Paylaş
3 bin yıllık höyüğe asfalt!

Van'da 3 bin yıllık höyüğe Belediye tarafından asfalt dökülmesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nü harekete geçirdi

Van'da tarihi Van Kalesi'nde başlatılan kazı çalışmaları yanı sıra kalenin kuzeydoğu tarafında bulunan 3 bin yıllık höyükte de arkeolojik kazıların başlatılması planlanırken, Belediye ekibi tarafından bu bölgeye yol yapılıp, asfalt dökülmesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerini şoke etti.

ÇOK GEREKSİZ

Yapılan yolun çok gereksiz olduğunu ve ne amaçla yapıldığına anlam veremeyen Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, yolda yapılan çalışmayı durdurdu. Belediye tarafından höyüğün tam ortasında yol açıldığını söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Tatlı, “Höyük üstünde izinsiz bir yol açılmıştır. Üstelik bir de asfaltlama çalışmaları yapılmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı kadar, belediye sınırları içinde kalan tarihi alanlardan belediyeler de sorumludur” dedi.

Haberin Devamı

YOL ÇALIŞMASI DURDURULDU

Yol çalışması yapılan alanın birinci derece tarihi sit alanı olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Tatlı şunları söyledi:

“Yolun yapımı gelen şikayetler üzerine durduruldu. Ama ne yazık ki durdurma çok geç oldu. Buna da çok üzüldük. Çünkü bizden alınan hiçbir izin talebi yok. Belediye bunu yapmamalıydı. Bundan sonra uzmanlarımızın aldığı karalar doğrultusunda hareket edeceğiz. Büyük ihtimal höyük eski haline döndürülmeye çalışılacak. Çünkü bu yola bakanlık izniyle arkeolojik kazı izni verilmiş bir alan. Bu yıl itibariyle arkeolojik kazıların başlatılması planlanıyordu. Çünkü Van Höyüğü'nün bizim için çok önemi var. Çünkü buradan çıkartılacak bulgular Van tarihi açısından büyük önem taşımaktadır.”

Haberin Devamı

MAHALLELİ İSTEDİ YOL YAPTI

Belediye Fen İşleri Müdürü Orhan Şenkaya ise asfaltladıkları bölgenin araç trafiğine açık bir yol olduğunu ve mahalle sakinlerinin isteği üzerine asfaltladıklarını söyledi. Müze ve Kültür İl Müdürlüğü yetkililerinin isteği üzerine ise çalışmaya son verdiklerini belirten Şenkaya, “Zaten burada daha önce araç trafiğine açın olan bir yol geçiyordu. Mahalle sakinlerinin isteği üzerine biz de yolu düzelterek asfaltladık. Ancak yetkililerin isteği üzerine çalışmalara son verdik” dedi.

Murat ÇAĞLAR - DHA