Siyaset 3 general açığa alındı
Paylaş
3 general açığa alındı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Balyoz” soruşturmasında adı geçen Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu'nu açığa aldı

Star gazetesi İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın TSK Personel Kanunu’nun 65. maddesi uyarınca “Balyoz” davası sanığı Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu’nu açığa aldığını yazdı.

Kararın tebliğ edilmesinin ardından birçok fişleme olayında adı geçen Helvacıoğlu’nun üniforması da çıkartıldığı ifade edildi.

>> KOMUTANLAR AYİM'E BAŞVURDU

Ayrıca Tümgeneral Helvacıoğlu’nun, YAŞ'ta atandığı Jandarma Genel Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı’ndaki görev ve yetkileri elinden alındığı belirtildi.

2 GENERAL DAHA AÇIĞA ALINDI

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de geçtiğimiz pazartesi günü itibariyle Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun da açığa alındığını açıkladı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN DOĞRULADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu’nun İçişleri Bakanı tarafından açığa alınmasına ilişkin olarak, "Sayın Atalay’ın açığa alma işlemini aynı şekilde Milli Savunma Bakanımız da uygulayacaktır ve belki de şu ana kadar uygulamış olması lazım" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Lübnan’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, "Bugün bir gazetede Balyoz İddianamesi’nde adı geçen Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu’nu İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın açığa aldığı yönünde bir haber var. Aynı durum, yine aynı iddianamede adı geçen Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu için de işletilecek mi?" sorusuna, "Sayın Atalay’ın açığa alma işlemini aynı şekilde Milli Savunma Bakanımız da uygulayacaktır ve belki de şu ana kadar da uygulamış olması lazım" yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan, "Buradaki bir ilk mi?" sorusu üzerine de "Bu konunun ilk olup olmadığı noktasında bir araştırmam yok. Fakat her şey yasalar çerçevesi içerisinde. Bakanlarımıza verilen yetkiler vardır, Bakanlar Kurulu’na verilen yetkiler vardır ya da üçlü kararname ile atanmışsa üçlü kararname ile görevden alınmalar vardır. Bir çok bu tür metodlar vardır. Nasıl ki herhangi bir üst düzeyde memuru görevden alma yetkisine onları oraya atayanlar sahipse, burada da aynı şeyler geçerlidir. Kaldı ki burada çok daha farklı, tabii İç Hizmet Kanunu’na göre bazı yetkiler vardır. Bu yetkiler çerçevesi içerisinde gerek İçişleri Bakanımız gerekse Milli Savunma Bakanımız bu yetkilerini kullanmışlardır" diye konuştu.

TERFİSİNE KARŞI ÇIKILMIŞTI

Kritik YAŞ toplantısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu’nun terfi edilmesine karşı çıkmıştı. Bunun üzerine Halil Helvacıoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı’na vekaleten atanmıştı.

Haberin Devamı