Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 3 gün ara verilmeli
HABERİ PAYLAŞ

3 gün ara verilmeli

Haberin Devamı

Sperm sayısını ve hareketliliğini ölçmek için yapılan spermiyogram testi çok dikkatli ve işinde uzman kişiler tarafından yapılmalı. Testi yaptıran da kurallara uymalı ve bu tetkikten önce cinsel ilişkiye 3 gün ara verip dinlenmeli...

SORU: Biyopsi yapılsa bile olmazmış

41 yaşındayım. Bende canlı sperm yok. Doktor, biyopsi yapılsa bile bu şartlar altında olumlu bir sonuç çıkmayacağını söyledi. Bu konu hakkında size ne düşünüyorsunuz?

CEVAP

Günümüzde ilerleyen endoskopik, mikrocerrahi ve yardımlı üreme teknikleri sayesinde sadece testislerinde tek bir sperm hücresi dahi olmayan erkekler çocuk sahibi olamamaktadır. Bunun haricindeki yaklaşık tüm durumlar için çözümler bulabilmekteyiz. Bu durumda olan, yani tek bir sperm hücresi dahi olmayanlar için ise birkaç yıl içinde gelişmesini tamamlayarak uygulamaya girecek olan kök hücre yönteminin çözüm olacağı düşünülmektedir.

SORU: Çocuğum olacak mı?

36 yaşındayım. Sperm testi yaptırdım. 20 milyon çıktı. Sonuçları yazıyorum. Öğrenmek istediğim bu sonuçlarla çocuğumuz olup olmayacağı?

CEVAP

Çocuk olması sadece sperm testinden anlaşılmaz. Spermiyogram adı verilen bu test çok hassas bir tetkik olup 3 günlük (ne daha çok, ne daha az) cinsel perhiz sonrası ve bazı hususlara çok dikkat ederek ve özel bir ortamda verilmelidir. Sonuçların güvenilir olması için bu testi çalışan laboratuvar elemanının bu konuda bilgili ve deneyimli olması, laboratuvarda uygun aletlerin ve kalite kontrolünün olması şarttır. Otomatik sperm sayımı yapan makineler güvenilir değildir, deneyimli ve androloji departmanı olan laboratuara güvenebilirsiniz.

SORU: Yapmadan olmuyor

23 yaşındayım. Mastürbasyonsuz günüm yok. Günde 3 kez yaptığım oluyor. Ne olacak?

CEVAP

Günde 3 kere mastürbasyon yapmanın tek zararı sizi fizik ve psikolojik olarak yormasıdır, başkaca kalıcı bir zararı yoktur. Ama bu aşırı yorgunluk hali giderilmez ise zaman ile bünyenin zayıf düşmesine ve bu nedenle çeşitli hastalıklara maruz kalmasına yol açabilir. Günde bir kereyi geçmemeyi amaçlayın.

SORU: Testisim küçüldü

21 yaşındayım. 3 yıl önce doktor sol testisimde dönme olduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Hemen ameliyat oldum ama şimdi sol testisim diğerinden küçük. Acaba bu ileride sorun çıkartır mı? Kısırlık yapar mı?

CEVAP

Gerçekten testiste dönme olduysa bu ameliyatın ilk birkaç saatte acilen yapılması şarttır, daha geç yapılır ise faydası olmaz, o testis küçülür, sperm ve hormon üretme fonksiyonlarını kaybeder. Bu durumda diğer testis biraz büyüyerek durumu dengeler ve herhangi bir sorun olmaz. Ama kısırlık hakkında kesin bilgi sahibi olmak için en azından bir sperm testi yaptırmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder