Siyaset 3. günde 5 zirve
Paylaş
3. günde 5 zirve

Cumhurbaşkanı Gül, Yüksek Askeri Şura çalışmaları için “Her şey gayet normal şekilde sürüyor” dedi ama...

Balyoz davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan 11 generalin terfileriyle ilgili Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) başlayan kriz, Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ile devam etmişti.

Iğsız’ın tam da terfisinin görüşüldüğü önceki gün hükümet aleyhine propaganda amacıyla internet siteleri kurmak suçlamasıyla Ergenekon savcısı tarafından ifadeye çağrılması YAŞ’taki krizi derinleştirmişti.

Önce bakanlarla görüştü

Hükümetin, Org. Hasan Iğsız yerine Jandarma Genel Komutanı Org. Atila Işık’ın Kara Kuvvetleri Komutanı olmasını istemesi, askerin ise buna direnmesi dün Ankara’da olağanüstü bir görüşme trafiğinin yaşanmasına neden oldu.

YAŞ çalışmalarına katılan Başbakan Erdoğan verilen öğle arasında saat 11.30’da Başbakanlık Konutu’na geçti. Erdoğan, burada Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile YAŞ’ta tartışılan atama formüllerini masaya yatırdı.

Yemek öncesi başbaşa

Erdoğan, 30 dakika süren görüşmenin ardından sürpriz bir şekilde Dışişleri Konutu’na geçerek Cumhurbaşkanı Gül ile bir araya geldi. Gül’ün YAŞ üyelerine vereceği geleneksel öğle yemeği öncesi gerçekleşen sürpriz görüşme, 1 saat sürdü.

YAŞ öncesi de İstanbul’da bir araya gelen Gül ve Erdoğan, askerin ısrarcı olduğu konular konusunda görüş alışverişinde bulundu. Bu kapsamda, Balyoz yakalamaları ve Iğsız’ın durumu da tartışıldı.

Komutanların suratı asıktı

Bu görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Gül’ün Dışişleri Konutu’nda YAŞ üyelerine verdiği geleneksel yemeğe geçildi. Yemeğe, 17 YAŞ üyesinin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de katıldı.

Yemekte, Gül’ün iki yanına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Orgeneral İlker Başbuğ ile Genelkurmay Başkanı olması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner oturdu.

Yemeğe ilişkin servis edilen fotoğraflarda komutanların suratının asık olduğu gözlerden kaçmadı. Asker ile hükümet arasındaki anlaşmazlıkların odağında yer alan iki isim olan Erzincan’daki Ergenekon davasının 1 numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Org. Saldıray Berk ile Org. Hasan Iğsız’ın yemeğin ardından yan yana yürüyerek araçlarına gitmeleri dikkati çekti.

Jammer aracıyla önlem

Yemeğin ardından bu kez Gül, Erdoğan ve Başbuğ 1 saat 25 dakika süren üçlü zirve gerçekleştirdi. Erdoğan’ın ayrılmasının ardından Gül ile Başbuğ, bir süre baş başa görüştü.

Üçlü zirve sırasında Cumhurbaşkanlığı’na ait jammer cihazı, Dışişleri Konutu’nun içine alındı. Böylece kritik zirvenin telekulağa takılması engellenmeye çalışıldı.

Erdoğan, üçlü zirvenin ardından yeniden Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Başbakanlık’ta bir araya geldi. Ergin daha sonra Dışişleri Konutu’nda giderek Gül’e bilgi verdi.

YAŞ bugün bitmeyebilir

Askerin, YAŞ’taki dengeleri etkileyecek zamanlamayla yargı kararları çıkartılmasına tepkili olduğu ve bu nedenle Org. Iğsız’ın terfisinde ısrarını sürdürdüğü öğrenildi.

Gül, kritik saatlerin ardından YAŞ toplantısı ve terfilerle ilgili soruya “Yüksek Askeri Şura normal toplantısını yapıyor. Biz de Başbakan ve Genelkurmay Başkanı ile son bir değerlendirme yaptık. Her şey gayet normal şekilde sürüyor” diye konuştu.

Ancak Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından, YAŞ kararlarının bugün Gül’e sunulmayabileceği öğrenildi. Bu da krizin dün çözülmediğini gösteriyor.

3

Haberin Devamı