Siyaset '3 Kürt kurumunun cenazesi gönderiliyor'
Paylaş
'3 Kürt kurumunun cenazesi gönderiliyor'

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken: "Çözüm süreciyle ilgili bir dönemde Avrupa'dan böyle bir kararın çıkması tesadüf olamaz. Çözüm sürecinin başında Paris'ten 3 Kürt kadınının cenazesi gönderilmişti. Şimdi de Kopenhag'dan 3 Kürt kurumunun cenazeleri gönderilmek isteniyor"

Baluken, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Danimarka Kopenhag Eyalet Mahkemesi’nce Nüçe TV, MMC ve Roj TV’nin yayın lisanslarının iptal edilmesine değinerek, bunun, "demokrasi ve hukuk tarihine kara bir leke olarak geçecek skandal bir karar olduğunu" öne sürdü.

Haberin Devamı

Demokrasinin beşiği olduğu iddia edilen Avrupa’da böyle bir davanın görülmesinin bile utanç verici olduğunu ileri süren Baluken,

"Bu hukuk dışı kararı şiddetle kınıyoruz. Halkın haber alma özgürlüğüne yapılmış açık bir darbedir. Her 3 televizyon kanalının Kürt halkının dilinde yayın yapan kimlikleri vardı. Bu karar Kürt halkının diline, kimliğine karşı alınmış bir karardır" diye konuştu.

'KOPENHANG KRİTERLERİ İHLAL EDİLDİ'

Söz konusu kararın Kopenhag Eyalet Mahkemesi tarafından alındığına dikkati çeken Baluken, "Böylece Kopenhag kriterleri ihlal edilmiştir" dedi. Baluken, bu kararın arkasında birtakım "kirli pazarlıkların" olduğunu da iddia etti.

Adı geçen televizyon kanallarına yönelik kapatma kararının zamanlamasının manidar olduğunu söyleyen Baluken, "Çözüm süreciyle ilgili bir dönemde Avrupa’dan böyle bir kararın çıkması tesadüf olamaz. Çözüm sürecinin başında Paris’ten 3 Kürt kadınının cenazesi gönderilmişti. Şimdi de Kopenhag’dan 3 Kürt kurumunun cenazeleri gönderilmek isteniyor" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

'KİRLİ ELLER HEM İÇERİDE HEM DIŞARIDA'

Baluken, bu kararın siyasi bakımdan, Paris’teki söz konusu cinayetlerin devamı niteliğinde olduğunu söyledi. "Kirli eller hem içeride hem dışarıda devrede" diyen Baluken, Paris cinayetlerinde rol oynayanların, televizyon kanallarının kapatılmasını öngören bu kararda da rol aldıklarını kaydetti. AK Parti hükümetinin de bu kararla ilgili sağlıklı değerlendirme yapmasını istediklerini bildiren Baluken, ancak Dışişleri Bakanlığı’nın Kopenhag Eyalet Mahkemesi’nin verdiği karardan duyduğu memnuniyeti bir açıklama ile dile getirdiğini anımsattı.

Dişişleri Bakanlığı’nın tutumunu eleştiren Baluken, "Kürt halkının sesinin susturulamayacağını ilan etmek istiyoruz. Daha önce de Med TV kapanmıştı. Bu karara karşı bütün demokratik tepkimizi ortaya koyacağız" dedi.

AA