Gündem 3 Rus'u sahte içki öldürdü

3 Rus'u sahte içki öldürdü

Paylaş
3 Rus'u sahte içki öldürdü

Bodrum'da yat gezintisinde içtikleri sahte içkiden zehirlenerek ölen Rus tur operatörlerinin sayısı 3'e yükseldi

* Mariya Şalyapina ve Aygül Zalyaeva’nın ardından, Moskova’ya döndükten sonra komaya giren Marina Şeveleva da hayatını kaybetti. Moskova, Denizli ve Antalya’da üç Rus tur operatörü daha yoğun bakımda tutuluyor.

* Türk yetkililer 7 gün içinde soruşturmayı tamamlayıp Rus makamlarını bilgilendirecek. Moskova polisi de soruşturma başlattı .

Haberin Devamı

>> SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR?

Rusya’dan daha fazla turist getirmek için Bodrum’a getirilen 70 tur operatörünün çıktıkları yat gezintisinde aldıkları metil alkol yüzünden yaşanan zehirlenme olayında fatura giderek ağırlaşıyor.

30 Rus tur operatörünün zahatsızlanarak hastanede tedavi altına alındığı olaydan sonra ambulas uçakla Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne getirilen 28 yaşındaki Mariya Şalyapina ve 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Aygül Zalyaeva tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.

Geç kalındı

Dün bir ölüm haberi de Moskova’dan geldi. Orkan-5 isimli teknede bulanan ve ertesi gün Moskova’ya dönen ve budara fenalaşan 22 yaşındaki Marina Şeveleva, dün yoğum bakımda tutulduğu Moskova’daki hastanede hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Hastaneden yapılan açıklamada Marina’nın aşırı derecede aldığı metil alkol yüzünden hayatını kaybettiği açıklandı. Rus basınına göre Marina, turda bulunan iş arkadaşı Anastasya Lavrenko ile birlikte Moskova’ya döndü. Uçakta bir kaç defa istifra eden genç kadın, eve geldiğinde içkiden başının ağrıdığını ve uyumak istediğini söyledi.

Ancak durumu fenalaşınca kuzeni tarafından apar topar hastaneye kaldırıldı. Bir günü yoğun bakımda geçiren Marina tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Aynı uçakla dönen Anastasia da halsizlik ve kusma şikayeti ile Moskova’daki Syklifosovski Enstitüsü’ne kaldırılarak yoğun bakıma alındı. 21 yaşında üniversite öğrencisi olan Anastasya’nın daha az alkol aldığı için şanslı olduğunu, şu anda yoğun bakımda tutulduğunu açıklayan doktorlar, “Marina’ya da erken müdahale edilebilseydi kurtulma şansı olabilirdi” diye konuştular.

200 gram votka hayat kurtarırdı

Rusya Sağlık Bakanlığı Toksikoloji Komitesi Başkanı Dr. Georgiy Livanov, Türkiye’de sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybeden üç Rus vatandaşının süratli müdahale ve basit bir işlemle hayatlarının kurtarılma şansının kaçırıldığını açıkladı.

Dr. Livanov, “Metil alkol ile zehirlenmiş kişiye panzehir olarak hemen etil alkol, yani normal alkollü içki içirmek gerekir. Hayatlarını kaybeden üç genç kıza zehirlenme nedeni belirlendiği an 200 gram birer kadeh normal votka içirilseydi şansları artmış olacaktı” dedi.

3 kişi komada

Öte yandan Rus RBC televizyonu, Türkiye’de halen 8 Rus tur operatörünün Denizli ve Antalya’da hastanelerde tedavi altında olduğunu bunlardan ikisinin yoğun bakımda olduklarını açıkladı. Antalya’da yoğun bakımda tutulan hastanın Victoria Nikoloeva olduğu açıklandı. Ancak Denizli’deki hastanın ismi bilinmiyor. Zehirlenme olayından sonra sahibi ve 4 çalışanı gözaltına alınan Orkan-5 isimli teknenin denize açılma ruhsatının da bulunmadığı ortaya çıktı. Rus makamlarına göre, soruşturmayı yürüten Türk yetkililer 7 gün içinde bir rapor hazırlayarak bunu Rus makamlarına bildirecek. Rusya başkentinde Marina’nın hayatını kaybetmesinin ardından Moskova polisi de olayla ilgili soruşturma başlattı.

Nefessiz kaldı

Türkiye’den dönerken uçakta bir kaç kez istifra eden Marina Şeveleva, önceki pazar sabaha karşı nefes alamadığı için hastaneye kaldırıldı. Belgorod doğumlu olan genç kızın üç yıl önce Moskova’ya geldiği ve ailesinin tek kız çocuğu olduğu belirtildi. Marina’nın sosyal paylaşım sitesindeki sayfasında halen tatilde olduğu yazıyor.

Biri öldü diğeri yoğun bakımda

Türkiye’den birlikte dönen Anastasya ve Marina’nın iş arkadaşı olmalarının yanı sıra çok yakın arkadaş oldukları belirtildi. Doktorlar Marina’nın hastaneye geldiği anda beyninde hasar oluştuğunu dile getirdi. Anastasya ise arkadaşından daha şanslıydı, kanında çok daha az metil alkol tespit edilen 21 yaşındaki Rus kadın, erken müdahale sayesinde ölümden döndü. Şu anda yoğun bakımda tutulan Anastasya’nın durumunun ciddiyetini koruduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

İÇKİLER TÜM YURDA DAĞILMIŞ

. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da, içkileri KKTC’den Jasmin adlı şirketin ithal ettiğini, Ankara’da da Birlik adlı bir firmanın bu içkilerin dağıtımını yaptığını açıkladı.

Haberin Devamı

Coral Travel Genel Müdürü Coşkun Yurt, “Şevelyova ayın 26’sındaki yat turuna katılmış ve 27’sinde de Rusya’ya dönmüş. Rusya’ya döner dönmez de burada hastaneye yatıyor ve orada hayatını kaybediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’de peş peşe bu ölüm haberlerinin Türk turizmini zorda bırakmasının kaçınılmaz olduğuna işaret eden Yurt “Bir grubu, bir organizasyonu, bir ülkeyi, yatçıları veya bütün kurumları suçlamak çok saçma olur. Burada birileri daha fazla para kazanma adına böyle bir şey yapmış ve o da bir yerde patladı” dedi.

HÜRRİYET