Tamer Heper 3 Temmuz'u bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

3 Temmuz'u bekleyin

Oturduğum dairenin kirası 800 TL. Temmuz’da yeni bir dönem başlayacak. Kirama ne kadar zam yapmalıyım? E.M.

Kiranıza ne kadar zam yapacağınızı tam rakam olarak veremeyeceğim ancak size ölçülerini vereceğim. Tam rakam olarak neden veremeyeceğimi de şimdi anlatıyorum dikkat edin! Kira sözleşmenizin ilk yılı içinde iseniz yapacağınız zam farklı olabilir, ilk yılı geçtiniz ikinci yıldan sonraki dönemde iseniz farklı ölçü uygulayacaksınız. Şöyle. Şayet kiranın ilk yılında iseniz ve kira sözleşmenizde bir artırım şartı var ise bu durumda artırım şartına uyacaksınız. Bu artırım şartı yüzde hesabı ile olabilir, net rakam olabilir veya bir başka ölçü öngörülmüş olabilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bunlardan hangisi kabul edilmiş ise buna uyacaksınız. Şayet sözleşmede artırım şartı yok ise bu durumda artırımı mevzuata göre yapacaksınız. Şayet artırım şartı var ise ve siz ikinci dönemi de geçmişseniz yine şimdi anlatacağım şekilde mevzuata uygun artırım yapacaksınız. Ölçü de şu: 3 Temmuz’u bekleyeceksiniz. 3 Temmuz’da enflasyon rakamları ilan edilecek. Bu rakamlar muhtelif, siz bunlar arasından Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Üretici Fiyat endeksinin 12 aylık ortalama rakamına bakacaksınız. Bu rakam bir yüzde oranıdır. İşte kiranıza yapacağınız zam bu oranda olacak. Bu oranlar ayın dördündeki gazetelerde yer alır. Örneğin gazetemizde de haber olarak her zaman yer almaktadır. Takip edin zam miktarını görürsünüz. Kiranıza uygulayın, yeni dönem kiranızı bulursunuz.

İhtiyati haciz var mı?

Bir bonoyu icraya koydum, borçlu imzayı inkar etti. Mahkeme imza tetkiki için dosyayı adli tıbba gönderdi ama yanıt gelmeden de haczi kaldırdı. Borçlu da daireyi birine sattı. Benim alacağım da neredeyse tahsil edilemez hale geldi. Bu durumda hakim sorumlu değil mi? K.L.

Bana öyle geliyor ki anlatımınızda bir eksik var. Zira sizin yaptığınız takibe imza inkarında bulunulmuş. Bu halde takip kesinleşmediği için haciz tatbik imkanı yok. Ancak siz hacizden söz ediyorsunuz. Acaba ihtiyati haciz mi söz konusu? İhtiyati haciz konulmuş ise bunun da şartları var. Bu şartlar yerine gelmediği hallerde haciz kalkar. Örneğin ihtiyati hacizden sonraki on gün içinde icrai takip yapılmazsa haciz kalkar. Bu bir örnek. Dolayısı ile söylemek istediğim şu: Şayet hacizden kastettiğiniz ihtiyati haciz ise şartları oluşunca kalkabilir. Bu hallerde de hakime kabahat yüklemek mümkün eğil. Görüyorsunuz size ihtimallere göre yanıt verdim zira dosyaları görmeden kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ancak daha önce başka okuyucularıma yaptığım tavsiyeyi size de yapayım. İhtilaf önemli, bir meslektaşımın dosyaları incelemesinde yarar var.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder