Hakan Çelik 3. ülkelerden fayda gelmez
HABERİ PAYLAŞ

3. ülkelerden fayda gelmez

Haberin Devamı

Önce şunu söyleyeyim: 1915’teki tehcir ve katliamlarda hayatını kaybedenlerin hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Keşke bu acılar hiç yaşanmasaydı. Birinci Dünya Savaşı ortamında, 1915’te, Osmanlı vatandaşı Ermeniler ağırlıklı olmak üzere milyonlarca kişi hayatını kaybetti. Toplu ölümlerin trajik yanlarından biri, evlerini terk etmeye zorlanan kadın ve çocuklar dahil masum sivillerin yollarda can vermeleridir.

Bu dram yaşanmasaydı, o dönem Anadolu’da yaşayan Ermenilerin torunları bugün dünyanın dört bir yanına dağılmamış olacaktı. Türkiye bu insanların varlığıyla bugün gerçek bir dünya gücü haline gelebilirdi. Bu kadar büyük bir acıyı yaşamak ve yaşatmak elbette anlaşılır birşey. Ancak Ermeni diasporası ve Ermenistan bütün gücünü ve enerjisini soykırım iddiasını baskıyla kabul ettirmeye yoğunlaştırdı.

[[HAFTAYA]]

Bu girişimler, acıları anmanın ötesine geçip dünyanın dört bir tarafında Türkiye ile hesaplaşmaya dönüştü. İşte bu tavrı sorunlu ve tehlikeli buluyorum. Türklerin ve Ermenilerin çıkarı, geçmişin acı olayları üzerinden düşmanlık inşa etmek değil, barış ve birlikte yaşama iradesi geliştirmek olmalı. Soykırımı bir dayatma olarak tanıtma kampanyaları, birçok ülkede Türkiye karşıtlığını körükledi.

Avrupa Parlamentosu ve diğer kurumlarda Ermenilerle hiç ilgili olmayan birçok siyasi grup, bu karar tasarılarının arkasına sığınarak Türkiye’ye saldırma imkanı elde etti. Fransa ve Rusya gibi ülkelerin politikasını ise bütünüyle ikiyüzlülük olarak görüyorum. Her iki ülke de Ermenilerin yaşadığı büyük acıları siyasi olarak istismar ettiler.

1915’in 100. yılı geride kaldığında herkes kendi evine çekilecek, Ermeniler ve Türkler yine kendi kaderleriyle baş başa kalacaklar. Coğrafyamızı taşımak gibi bir imkanımız olmadığına göre barışmaya ve işbirliği yapmaya mecburuz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde taziye mesajı yayınlaması çok önemliydi. Bu sene Başbakan Ahmet Davutoğlu da üzüntülerini dile getirdi. Ermeni Patrikhanesi’ndeki törene, cumhuriyet tarihinde ilk kez kabineden bir isim, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır katıldı. Türkiye’de kamuoyunun büyük bölümünde Ermenistan ile iyi ilişkiler kurulması düşüncesi hakim. Hal böyleyken Ermenilerin Türkiye’ye üçüncü ülkeler üzerinden dayak atma çalışmasını üzücü buluyorum. Şu iyi anlaşılmalı; Türkiye’nin hırpalanması Ermenilerin lehine bir durum değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder