Fatih Öztürk 30 kütüphane bilgisayarınızda
HABERİ PAYLAŞ

30 kütüphane bilgisayarınızda

Konuşuyoruz, tartışıyoruz ama alışkanlıkları değiştiremiyoruz, Günde ortalama 5 saat televizyon seyreden Türk halkı, kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat vakit ayırıyor. Bir Japon bir yılda ortalama 25, bir İsviçreli 10, bir Fransız 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor. Ve ne acıdır ki, Türkiye nüfusunun yüzde 40’ı hayatı boyunca hiç kütüphaneye gitmiyor.

[[HAFTAYA]]

Eskisi gibi gençlerin ‘kütüphaneye gidiyorum’ bahanesi bile tarih oldu. Amerika’da Washington D.C.’de 200 yıl önce kurulan Kongre Kütüphanesi aynı zamanda Amerika’nın en eski kültür merkezi olarak biliniyor. İçerisinde 31 milyon cilt kitap barındırıyor. 3 bine yakın kişinin çalıştığı Kongre Kütüphanesi yıllık 300 milyon dolarlık bütçesiyle gerçekten muazzam bir anıt olarak hak ettiği değeri alıyor. Ancak ülkemizdeki kütüphanelere aynı değer maalesef verilmiyor. Teknolojiyi kullanmayı sevenler için güzel bir çalışma gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul’da bulunan 300’den fazla kütüphane ve bilgi merkezini internet üzerinde tek bir ortamda buluşturarak, kütüphaneler ve İstanbul halkı arasında bir köprü işlevi üstlenecek İstanbul Kütüphaneleri Portalı’nı açtı. Bu proje ile kentteki kütüphaneler ve bilgi merkezlerinin vatandaşlar tarafından keşfedilmesi, sahip oldukları kaynaklar ve hizmetlere etkin biçimde erişilmesi, kurumlar arası ve kütüphaneciler arasındaki iletişiminin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Portal sunduğu içerik ve etkileşimli uygulamalar ile İstanbulluların yaşamlarına kolaylıklar sunarak, kentte yer alan farklı türlerdeki kütüphanelerin iletişim bilgilerinden, bu kütüphanelerin kaynaklarını taramaya yarayan toplu katalog uygulamasına kadar çok farklı bilgilere, güncel biçimde erişilmesine olanak tanıyor. Böylelikle, portal sayesinde İstanbullular, kendilerine en yakın kütüphaneleri bulabilir, çalışma saatleri, iletişim bilgileri ve ödünç verme politikalarını, o kütüphaneye gitmeden hangi kaynakların var olduğunu kataloglarına erişerek öğrenebiliyor. Portalda yer alan işlevsel tarama olanakları ile bu tür bilgilenme ihtiyaçları kolaylıkla ve hızlı biçimde sağlanabiliyor. Evinizden kütüphanelerin zengin arşivine www.istanbulkutuphaneleri.org internet adresinden ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder