Gündem 30 metrede 'askıda' temizlik

30 metrede 'askıda' temizlik

Paylaş
30 metrede 'askıda' temizlik

Akdeniz Üniversitesi'nde eğitim gören aynı zamanda dağcılık ve kaya tırmanma eğitimi alan gençler, dış cephesi cam kaplı iş merkezleri ve plazaları temizliyor. Zaman zaman 30 metreyi bulan yükseklikte asılı kalarak camları silen üniversiteliler 'Yukardaki risk, kaldırımda yürümekten daha az' diyor

Antalya’da çok katlı alışveriş merkezleri ile iş merkezlerinin dış cephelerini temizleyen üniversiteli grup, Arien Rope Access Endüstriyel Dağcılık Şirketi bünyesinde çalışıyor. Şirketin sahibi Heval Kal, ekibin 6 kişiden oluştuğunu, her birinin profesyonel dağcı olduğunu söyledi. Temizlik sektöründe çalışan dağcıların ’endüstriyel dağcı’ olarak adlandırıldığını belirten Kal, "Her biri alanında profesyonel. Endüstriyel dağcı denmesinin nedeni ise dağcı aparatları ve ipleriyle çalışmaları" dedi.

Haberin Devamı

MİLLİ SPORCU

Temizlik ekibinde çalışan 21 yaşındaki Sevda Geyik, Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu 3’üncü sınıf öğrencisi. Aynı zamanda profesyonel dağcı olan, milli sporcu unvanı bulunan genç tırmanıcı, ekibin en tecrübelileri arasında. Ulusal ve uluslararası birçok etkinlikte kaya tırmanışı gerçekleştirdiğini söyleyen Geyik, "Endüstriyel dağcılık ile okul harçlığımı çıkartıyorum. İplerle metrelerce yükseklikten aşağı sarkmak ve camları silmenin tehlikesi, kaldırımda yürümekten daha az" dedi.

MAĞARADAN ZİRVEYE

Endüstriyel dağcılık ekibinin bir diğer üyesi ise Jeoloji Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Ceyhun Mert. Birçok mağaraya iniş yaparak haritasını çıkartan, aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü üyesi, Toros Antalya Mağara Araştırma ve Koruma Derneği üyesi ve Akdeniz Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyesi olan Ceyhun Mert, endüstriyel dağcılıkla 1 yıl önce tanıştığını söylüyor. Mağara tırmanışlarında, iniş ve çıkışlarında aldığı eğitimin endüstriyel dağcılıkta işini çok kolaylaştırdığını vurgulayan Mert, "Güvenlik prosedürlerini yerine getirdiğinizde yukarısı kadar güvenli bir yer bulamasınız. Ayaklarınızın bastığı yerlerde olabilecek kazalar iple asılı olduğunuz yere nazaran daha çoktur. Yeter ki bilin ve bilinçli olun" dedi.

Haberin Devamı

Endüstriyel dağcılığın sadece bina dış temizliğiyle sınırlı olmadığını belirten Heval Kal, "Aynı zamanda rüzgar ölçüm direkleri, barajlar ve rüzgar türbinlerine tırmanışlar yaparak temizlik ve bakımlarını üstleniyoruz. Ekip olarak zor şartlarda adrenalini yüksek görevleri bitiriyoruz" dedi.

DHA