Bilim - Teknoloji 30 yeni tür daha!
Paylaş
30 yeni tür daha!

Muhtemelen yıllardır yanı başımızda yaşayan 30 yeni canlı türü keşfedildi!

Doğa, şehir sınırlarında sona ermiyor; sadece şekil değiştiriyor. Bu yüzden de bilim adamları kentsel alanlarda yeni hayvan türleri bulabiliyorlar. Los Angeles şehrinin kapladığı geniş alanda da, kendine has bazı yeni türler keşfedildi.

Natural History Museum of Los Angeles County'den bir grup olan BioSCAN üyesi, yeni sinek türleri üzerindeki araştırmalarını yayınladılar. Yeni türleri bulmak için entomolojist Emily Hartop ve takımı, 30 farklı Los Angeles evinin dışına böcek tuzakları yerleştirerek hem böcekleri, hem de bölgedeki hava durumu hakkında bilgiyi topladılar. Hartop, üç yıl boyunca bu tuzaklardan toplanan sinekleri inceleyerek, yaklaşık olarak 10.000 farklı sineği araştırdı. Bu sineklerin arasında ise hepsi Megaselia türüne dahil olan 30 yeni sinek çeşidi bulundu.

Ancak bu yeni türleri belirlemek, aylarca süren bir çalışma sonucuydu ve böceklerin detaylı incelemesini gerektirmekteydi. Hartop'un BioSCAN blogunda yazdığına göre, sineklerin belirleme çalışmalarının yüzde 90'ı sinek cinsel organlarının incelemesini gerektirmekteydi.


Yeni türler bulmak iyi ama...

Ancak bu çalışmanın tek sevindirici özelliği, bulunan yeni türler değildi. Artık insan popülasyonunun büyük bir kısmı şehirlerde yaşamakta ve bilim, hayatını şehirde geçiren hayvanlara ve ekosistemlere ne olduğunu anlamak için bir yarış içerisinde. BioSCAN'inkine benzer projeler sayesinde, metrolarda, apartmanlarda, kısacası şehirlerdeki yaşamımızın her anında karşımıza çıkan ve fark etmediğimiz yeni canlı türleri hakkında bilgiler toplanmakta. Çoğu canlı da normal olarak kendini şehir yaşamına göre değiştirerek yeni türlerin ortaya çıkmasına sebep olmakta.

Kendi doğal seçilim ortamını yaratan şehirlerin incelenmesi, bizlerin de bir tür olarak yaşamaya devam edebilmemiz için önemli bir çalışma. Bu çalışmalar sayesinde metropolitan alanlarda nasıl sağlıklı bir şekilde yaşayabileceğimizi öğrenme imkanımız oluyor. Ayrıca, geleceğin şehirlerinin, tüm yaşam formlarına uygun bir şekilde kurulmaları için de bir imkan yaratılmış oluyor...

Haberin Devamı

CHIP Online