Pazar Postası 30 yıldır değişmeyen lezzet: Tat-Bak
Paylaş
30 yıldır değişmeyen lezzet: Tat-Bak

30 yıldır değişmeyen lezzet: Tat-Bak

Haber: Eylem Keskin
eylem.keskin@posta.com.tr

İstanbul büyük şehir, dört bir yanında restoranlar, lokantalar ve yeme-içme mekanları var. Üstelik bunlara her gün bir yenisi ekleniyor. Ama bazı lezzetler var ki sadece İstanbul’a özel. Onların ne yeri dolduruluyor ne de tadı unutuluyor. 30 yıldır Nişantaşı’ndaki yerini ve lezzetini koruyan Tatbak da bunlardan biri.
Tatbak açıldığında anne babalarıyla restorana gidenler şimdi kendi çocuklarını Tatbak lezzetleriyle tanıştırıyorlar. Gaziantep mutfağını İstanbullular’la buluşturan Tatbak’ın enfes lahmacunu, yoğurtlu kebabı, ızgaraları ve kaymaklı kadafıyı değişmeyen lezzetlerinden sadece birkaçı...

Gaziantep mutfağı Nişantaşı’nda

Tatbak’ın kurucusu 79 yaşındaki Hasan Katıkçı. Aslen Gaziantepli olan Hasan Bey küçük yaşta babasını kaybedince geçim sıkıntısı çekmeye başlıyor. Bu nedenle eğitimini yarıda bırakıp Gaziantep’te Sümer Lokantası, Memik Usta’nın Yeri gibi meşhur kebapçı ve baklavacılarda çıraklık yapmaya başlıyor.
Gaziantep ona küçük gelmeye başlayınca soluğu Ankara’da alıyor. Bir yıl Ankara’da çalışan Hasan Katıkçı, bu sefer rotasını lezzetin kalbinin attığı İstanbul’a çeviriyor. 7 yıl çeşitli restoranlarda ustalık yapıyor ve birkaç yıl sonra üç ortak Nişantaşı Şakayık Sokak’taki Burak Kebap Salonu’nu kuruyor. Ortaklık sadece 2 yıl sürünce Hasan Bey çeyrek asırdan fazladır değişmeyen lezzetin yeri Tatbak’ın temellerini atıyor.
3 masayla başlayan lezzet yolculuğu 30 yıldır kalitesinden ödün vermeden devam ediyor. Şimdilerde Hasan Bey’in oğlu Fatih Katıkçı değişmeyen lezzetin korunmasından sorumlu kişi. Tatbak’ta servis yaparak, bulaşık yıkayarak işe başlayan Fatih Bey, işletme okuduktan sonra babasının yanında Tatbak’taki yerini alıyor.
Gaziantep’in damak tadını İstanbullular’la buluşturan Tatbak sadece Nişantaşı’ndan değil İstanbul’un her yerinden müşteri akınına uğruyor. Neredeyse Nişantaşı’na gelip de uğramadan giden yok. Özellikle lahmacunu ve Çatalca’dan gelen yoğurtla yapılan ayranını tatmadan “Ben lahmacun yedim” demeyin.

Servis aksamıyor

Valikonağı Caddesi, Akkavak Sokak’ta bulunan Tatbak iki katlı, 90 kişiyi rahatlıkla ağırlayabiliyor. Özellikle öğle yemeklerinde burada aynı anda 90 kişiyi görmek mümkün. Bembeyaz masa örtüleriyle ve duvarlardaki tablolarıyla çok şık bir restoran. Kendinizi evinizde hissedebileceğiniz kadar sıcak ve nostaljik bir ortamı var.
30 yıllık geçmişe sahip mekanın çalışanları da aynı özenle işine devam ediyor. En yenisinin 20 yıldır çalıştığını söylemek ne demek istediğimizi anlatacaktır. Servis asla aksamıyor, yemeğiniz hatasız ve hızlı bir şekilde masanıza geliyor. Yemeğe nefis, dumanı üstünde tüten bir mercimek çorbasıyla başlayabilir ve damak zevkinize göre kebap ya da lahmacun çeşitlerinden seçebilirsiniz.

Soğansız-sarmısaksız lahmacun harika!

Lahmacunun özelliği soğansız, sarmısaksız olması. Bol maydanoz kullanılarak Antep usulü yapılıyor. Menüde bol kıymalı, fındık lahmacun gibi alternatifler de var. Üstelik canınız her lahmacun istediğinde Tatbak’a gelmenize de gerek yok. Bu müthiş tadı evinize de götürebiliyorsunuz. Lahmacun hazırlanıyor, pişmemiş halde vakumlanıyor ve istediğiniz zaman evde pişirmeniz için hazırlanıyor.
Size sadece lahmacunu fırına atmak kalıyor. “Ben lahmacun değil, kebap severim” diyenlerdenseniz size önerimiz yoğurtlu kebabı denemeniz. Hafif olması için tereyağı konmuyor. Kebaplar bıçakta çekiliyor belki de bu yüzden bu kadar lezzetli. Halepişi Kebap, Altı Ezmeli Kebap, Acılı Urfa, Alinazik de Tatbak’ın favorileri arasında.
Pide çeşitlerine de göz atmanızı öneririm. Beyaz peynirli, kuşbaşılı, karışık pide çeşitlerine bayılacaksınız. Tatbak’ın ayranı da çok özel. Yoğurt her sabah Çatalca’dan taze olarak geliyor. Sonra büyük bir kazan içinde ayran yapılarak şişelere dolduruluyor. Yoğurdun çok az yağlı olması ayrana ayrı bir tat ve özellik katıyor.
Yemekleri yerken tatlıya yer ayırmayı unutmayın. Kaymaklı kadayıfı yemeden giderseniz pişman olursunuz. Kadayıfın üzeri güzelce kızartılmış, şerbetlenmiş ve kaymakla lezzetlendirilmiş. Size sadece yemek kalıyor. Kaymak sevmiyorsanız cevizli tel kadayıfını tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı