Gündem 32 yıl sonra omuz omuza

32 yıl sonra omuz omuza

Paylaş
32 yıl sonra omuz omuza

Yıllar süren özlemi sona eren işçiler dün Taksim Meydanı'nda bayram coşkusu yaşadı. Devlete göre 140 bin, sendikalara göre 150 bin emekçi şarkılar, türküler ve halaylarla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı

EMEKÇİLER TAKSİM’DE

1977’de İstanbul Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlaması kana bulanmıştı. Meydanda toplanan yüzbinlerin üzerine ateş açılmış, kurşunlar ve çıkan izdihamdan 37 kişi can vermişti.

1978’deki son 1 Mayıs kutlamasından sonra Taksim emekçiye kapatılmıştı. Her yıl 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak isteyen işçilerle polis arasındaki çatışmalar kabusa dönüşmüştü.

Hükümet tam 32 yıl sonra Taksim Meydanı’nı emekçiye açmaya karar vermişti. Yıllar süren özlemi sona eren işçiler dün Taksim’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü bayram coşkusuyla kutladı.

POLİS ARKA PLANDA

DİSK, KESK, Türk-İş, Kamu-Sen, Hak-İş ve Memur-Sen tarafından düzenlenen Taksim Meydanı’ndaki kutlamaya katılanların sayısını İstanbul Valisi Muammer Güler, 140 bin kişi olarak açıkladı.

Polis geçen yılların aksine sadece meydana çıkan ana caddeler üzerinde arama alanları oluştururken, meydana girmemeye özen gösterdi. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın önlemleri yerinde kontrol etti.

Meydandaki düzeni ise sendika görevlileri sağladı. Kürsü, Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) önünde hazırlanırken, öğle saatlerine doğru alan tamamen doldu.

ONBİNLER AKTI

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi’nin 150 bin kişi hedefi tutturulmuş göründü.

Onbinlerce üyeden oluşan DİSK ve Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) korteji, Şişli Meydanı’nda toplanarak Taksim’e geldi.

Dolmabahçe’den de Hak-İş ve Memur-Sen grubu yürüdü. Dolmabahçe’den hareket eden kortejin başında bu sezon Süper Lige çıkan Çelik İş Sendikası’na bağlı Karadeniz Karabük’ün futbolcuları da yer aldı. Türk-İş ve Kamu-Sen korteji de Şişhane’den hareket etti.

KAZANCI’DA ANMA

İlk tören, 1977’de en çok ölümün yaşandığı Kazancı Yokuşu’nun başında yapıldı. Sendika başkanları, ölenlerin anısına yokuşun başına karanfiller bıraktılar.

Merhum Başbakan Bülent Ecevit’in eşi Demokratik Sol Halk Partisi Genel Başkanı Rahşan Ecevit de bir çelenkle birlikte meydana gelerek işçilere destek verdi.

KESK Başkanı Sami Evren konuşmasında, “Tekel işçileri haklıdır, 4C kalkmalıdır, sözleşmeli çalışmak istemiyoruz” dedi.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de Tekel işçilerine destek verdiği konuşmasında, “İktidar açıkça bizimle alay ediyor. Binlerce insanın ocağı söndü” diye konuştu.

1977 ORTAK BİLDİRİDE

Daha sonra tüm sendikalar ve katılımcılar adına ortak bildiri okundu. Bildiride, “1977’den bu yana bu uğurda yitirdiğimiz arkadaşlarımızın isimlerini haykırmak için buradayız. Devrime ve sosyalizme inancımızı haykırmak için buradayız” denildi.

Tekel işçilerinin yaptığı konuşmaların ardından Grup Yorum’un mini konseriyle kutlama sona erdi.

10 BİN TON BİBER GAZI POLİSİN ELİNDE KALDI

Polisin 1 Mayıs kutlamalarında olası bir durumda müdahale etmek için aldığı 10 ton biber gazı hiç bir yerde kullanılmadı.

Arama noktalarında bekleyen polislere cop dahi verilmedi.

Kutlamalar için Taksim Meydanı’na çıkan 3 arama noktasında daha önce NATO toplantıları için hazırlanan büyük bariyerler kullanıldı.

The Marmara Oteli’nin üstüne karargah kuruldu. Seyyar kameralar kutlamaları canlı yayınla izledi. Havadan çekilen görüntüler de The Marmara Oteli’nin üzerinde kurulan merkeze aktarıldı. İstihbarat, terör ve güvenlik şube yetkilileri buradan tüm görüntüleri izledi.

Biri çocuk, 17 sağ görüşlü genç gözaltına alındı.

Kutlamalar sırasında dükkan ve mağazalara zarar verilmedi.

3