Ekonomi 33 Türk müteahhit zirvede

33 Türk müteahhit zirvede

Paylaş
33 Türk müteahhit zirvede

Türkiye, uluslararası inşaat sektörü dergisi 'Engineering News Record'un dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhit listesinde 33 firmayla ikinci sırada yer aldı

Türkiye ikinci sırada

Haberin Devamı

Türkiye, ‘dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhit’ listesinde 33 firmayla ikinci sırada yer aldı. Firmaların, ülkeleri dışındaki iş hacimleri dikkate alınarak hazırlanan listede, geçen yıl Türkiye’den 31 firma vardı. Çin, 54 firmayla ilk sırada yer aldı.

Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türkiye’nin ikinciliğini koruduğunu belirterek, “Listeye giren müteahhit sayısı arttı” dedi.

Yurt dışı faaliyetleri arttı

Uluslararası inşaat dergisi Engineering News Record’un (ENR) her yıl gerçekleştirdiği araştırmada, önceki yıl yurtdışındaki işlerden elde edilen gelir esas alınmıştı.

Erdal Eren, “Listedeki firmaların 2009’da ülkeleri dışındaki iş hacminin, krize rağmen yüzde 0.4 artış gösterdiği ortaya çıktı. Altyapı inşaatlarındaki artış, uluslararası müteahhitlik yapanların yüzünü güldürdü” dedi.

Haberin Devamı

Altyapıya destek sürsün

Erdal Eren, firmaların ulaştırma, su ve enerji projelerinden elde ettikleri gelirin 2009’da önceki yıla kıyasla sırasıyla yüzde 10.6, 17.5 ve 33.6 arttığını bildirdi.

Krizde pek çok ülkede hükümetlerin altyapıya kaynak ayırmaya devam ettiğini kaydeden Erdal Eren, “Dileğimiz, ülkemizde de inşaat sektörünün canlı tutulması için altyapı yatırımlarına destek veren politikaların devam etmesi”

Üç yeni firma katıldı

ENR’nin 2010 listesine Türkiye’den üç yeni firma girdi. Bunlar, Yaşar Özkan, METAG ve Öztaş oldu. Geçen yılki listede bulunan Kontek firması bu yıl listeye giremedi.

En büyükler listesinde Enka, Gama, Rönesans, Ant Yapı, STFA, Tekfen, TAV, Polimeks, Yüksel, Nurol, Kayı, Onur, Cengiz, Yapı Merkezi, Baytur, Güriş, Doğuş, Yaşar Özkan, GAP, Betatek, Çukurova, Alarko ve Limak gibi firmalar yer aldı.