Gündem 350 şampiyon incelemede

350 şampiyon incelemede

Paylaş
350 şampiyon incelemede

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) 350 adayın 120 sorunun tamamını doğru yanıtlamasının incelendiğini söyledi

ÜNİVERSİTEYİ ÖRNEK GÖSTERDİ

10-11 Temmuz’da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) giren adaylardan 350’sinin ‘Eğitim Bilimleri’ testindeki 120 sorunun tamamını doğru yanıtlaması şüphe doğurmuştu.

Düşük puan alan yüzbinlerce aday, soruların çalındığını ve bazı kişilere dağıtıldığını iddia etmişti. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, iddialar karşısında dün sessizliğini bozdu.

350 kişinin 120 sorunun tümünü doğru yanıtlamasında bir anormallik olmadığını savunan Prof. Dr. Yarımağan, “Üniversiteye giriş sınavında da matematik sorularının tümünü doğru yanıtlayan 7 bin aday vardı” dedi.

‘SORULAR VE MÜFREDAT DEĞİŞTİ’

Yarımağan şöyle konuştu: “Bir testte soruların tümünü yapmak anormal değil, çok normal bir olay. Anormal gibi görünen şu ‘bu testte bundan önceki senelerde soruların tümünü yapan çıkmıyormuş.’

Bunu da araştırdık. Soruları hazırlayan öğretmenler bize ‘Müfredat değişti, soruların türü çok değişti, dolayısıyla eski sınavlarla çok karşılaştırmayın’ dediler.

Yani bu sene sorular bayağı kolaydı. Bu yıl 350 kişi tam puan aldı diye bundan ‘sorular çalınmış’ diye bir sonuç çıkarmak mümkün değil. Eğitim Bilimleri testinden tam puan alan 350 aday ile yüksek puan alan bazı adayları araştırıyoruz.”

DERSHANELER Mİ DAĞITTI?

Prof. Dr. Yarımağan, bazı dershanelerin ÖSYM’den bazı kişilerle bağlantı kurup, soruları aldığı yönündeki iddialarla ilgili ise şunları söyledi: “Böyle bir şey olmasına ihtimal vermiyorum.

Tabii ki olmaz olmaz diye bir şey yoktur dünyada. Yani Amerika’nın en sıkı güvenlik şifrelerini bile kıranlar oluyor. Ben özellikle ÖSYM’nin içindeki güvenlik önlemlerinin ve kişilerin güvenilliğine inanıyorum. Sızma olsaydı, belirli illerde kümelenme olurdu. Ancak tam puan alanlar her ilde birkaç kişi var.”

‘SINAV İPTAL OLABİLİR’

Araştırmanın birkaç gün sürebileceğini söyleyen Yarımağan, “Öğretmen adayları müsterih olsunlar. Birileri ortaya bir şey attı, ortalığı bulandırdı.

Telaşlanacak bir şey yok. Günümüz teknolojisi çok ileri. ‘Bir kişi soruları salonda kameraya çekti, dışarıya gönderdi’ gibi senaryolar üretilebilir.

Öyle bir şey oldu, sorular üç-beş kişiye gittiyse bilemem. Geniş çaplı bir şey olduğuna inanmıyorum” diye konuştu. İddialar kanıtlanırsa sınavın iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya Prof. Dr. Yarımağan “Her şey her zaman mümkün. Böyle bir şey olduğu ispat edilirse kanıtları olursa iptal olabilir” yanıtını verdi.

2