Beden Sağlığı 3D gözlükler göze zarar veriyor

3D gözlükler göze zarar veriyor

Paylaş
3D gözlükler göze zarar veriyor

Üç boyutlu film ve animasyon filmlerin izlenmesine olanak sağlayan gözlüklerin uzun süre kullanılıp yüksek ışığa maruz kalınmasının göz hasarlarına yol açabildiği bildirildi

Eskişehir Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Demir, son zamanlarda 3D film ve animasyon filmlerin sık sık gösterime girdiğini belirterek, bu filmlerde genellikle plastik polarizeden imal edilen gözlüklerin kullanıldığını kaydetti.

3D gözlüklerin filmleri üç boyutlu olarak izlemek için kullanıldığını ifade eden Dr. Demir, şöyle konuştu: "Özel olarak yapılan filmler, hatta bazı televizyon programları bile bu gözlüklerle üç boyutlu olarak izlenebiliyor. Aynı özellikteki gözlük, göz bozukluklarını araştırmak için de kullanılıyor. Bir kişiye üzerinde 3D sinek motifi olan kağıt gösteriyoruz.

Daha sonra kişiden gözlüğü takmasını istiyoruz. Gözlük takıldığında kişinin verdiği tepkiye göre gözünde herhangi bir bozukluğun olup olmadığını anlıyoruz. Gözünde derinlik sorunu olan kişiler gözlüğü taktığında filmi üç boyutlu olarak izleyemez. Çünkü gözündeki sorun o kişinin filmi boyutlu olarak izlemesini engeller."

"GÖZLÜKLERİN HİJYENİK OLMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Can Demir, 3D görüntü izleme imkanı sağlayan gözlüklerin 1,5-2 saat gibi kısa süre film izlemek için kullanıldığında gözlere zararı olmadığını ancak plastik polarize camdan üretilen 3D gözlüklerin uzun süre takılmaması gerektiğini ifade etti.

Üç boyutlu gözlükler uzun süre takılıp yüksek ışığa maruz kalındığında gözlerde hasar oluşabildiğini belirten Demir, "Bu gözlükler koyu renkli olduğu için göz bebeklerinde büyüme oluyor. Bu büyüme sonrasında göz aşırı ışıkla karşılaştığında daha fazla ışık alır. Bu fazla ışık da gözlerde hasara yol açabilir" dedi.

Demir, gözlüklerin hijyenik olmasının çok önemli olduğunu kaydederek, "Gözlükler birinci kullanımının ardından temizlenmeden tekrar kullanıldığında birinci kullanandaki bir kulak mantarı veya enfeksiyon ikinci kullanan kişiye geçebilir. Bu durumdan dolayı gözlüklerin ilk kullanımının ardından dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir" diye konuştu.

AA

Haberin Devamı