Derya Özel 4-12 yaş çocuklarda alt ıslatma problemi
HABERİ PAYLAŞ

4-12 yaş çocuklarda alt ıslatma problemi

Dün sabah, Huggies DryNites ve Türk Ürolojisi Derneği’nin düzenlediği gece alt ıslatma problemi yaşayan 4-12 yaş arası çocukları ve ailelerini bilinçlendirme projesinin tanıtımına gittim. Doğru zannettiğimiz ne çok yanlış varmış meğer. Genelde bizim bildiğimiz şey, gece altını ıslatma problemi yaşayan çocukların, psikolojik bir sorunu olduğudur. Halbuki durum bunun tam tersiymiş. Gece altını ıslatmak psikolojik değil, ürolojik bir rahatsızlıkmış. Asıl psikolojik sorun, çocuk altını ıslattığı için duyduğu utanç ve suçluluk duygusuna bağlı olarak ortaya çıkarmış.

Haberin Devamı

Türk Çocuk Ürolojisi Derneği başkanı Prof. Dr. Serdar Tekgül’ün bizlere verdiği demeçte benim en çok dikkatimi çeken şu bilgiler oldu. Gece alt ıslatmanın bir tabu olarak kabul edilip, aile içerisinde bile kimi zaman babadan dahi saklanması büyük ölçüde yaygın bir davranışmış. Bunu sorun olarak görmeyip tedavi için doktora gitmeyenler, ancak ve ancak çocuk askere ya da yatılı okula gitme aşamasındayken veya evleneceği zaman doktorun kapısını çalıyorlarmış. Bu kadar uzun bir süre, tedavi yerine bunun aile içinde bir sır olarak saklanması da sarsıcı bir bilgi.

***

Psikolojik değilse ne?

Peki madem bu sorun psikolojik değil, o zaman gece alt ıslatmaya ne sebep oluyor? Prof. Dr. Serdar Tekgül bunun çocuğun mesane gelişimindeki gecikmenin bir sonucu yaşanan istem dışı idrar boşaltımı (Enüresiz Nokturna) olduğunu ve gece alt ıslatmasının, çocuğun idrar torbasının, idrarı gece boyunca tutamamasından kaynaklandığını söyledi. Yüzde 45 gibi büyük bir rakamda bunun genetik bir durum olduğu, anne ya da babanın geçmişinde gece alt ıslatma sorunu varsa, çocuğa da bu rahatsızlığın aileden geçtiğini belirtti.

***

4-12 yaş arası çocukların yüzde 20’sinde bu sorunun görüldüğünü ben de yeni öğrendim. Uyku eşiği yüksek olan yani geceleri bir türlü uyanamayan çocuklar bu sorunu daha sık yaşıyorlarmış. 6 hafta kadar anne babaya eziyet de olsa, alarm sistemli bir tür külot giydirdikleri çocuklarını, her alarm çaldığında tuvalete kaldırmalarının bu hastalığı atlatmadaki en etkili yöntem olduğunu da öğrendim. Elbette ilaç tedavisinin de rolü azımsanamayacak kadar büyük.

Haberin Devamı

Bunun bir rahatsızlık olduğunun bilincinde olup, çocuğunuzu doktora götürmekten korkmayın. Asıl önemlisi, ürolojik bir rahatsızlıktan dolayı geceleri altına kaçıran bir çocuk zaten suçluluk duygusuyla baş etmeye çalışıyordur. Bunu evin içinde bile tabulaştırarak yok saymak, çocuğun bu hastalığı atlatmasına yardımcı olmayacağı gibi, belki de hastalığının uzamasına bile sebep olabilir. Bunun için de çocuğu pedagog yerine önce bir çocuk üroloğuna götürmekte fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder