Gündem 4 aile buluştu 4 can kurtuldu

4 aile buluştu 4 can kurtuldu

Paylaş
4 aile buluştu 4 can kurtuldu

İstanbul'da Medicalpark Göztepe Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde böbrek nakline ihtiyacı olan hastaları bulunan 4 ayrı aile arasında kan uyumu tespit edildi

Listeden çıkan mucize

Haberin Devamı

İstanbul Medicalpark Göztepe Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde böbrek nakline ihtiyacı olduğu halde kan uyuşmazlığı nedeniyle donör bulamayan hastaların listesi incelendi.

Listede birbirleriyle kan uyumu olan ve nakil yapılabilecek farklı ailelerden 4 hasta tespit edildi. Birbirlerini tanımayan 4 ayrı aileden 8 kişi, hastanede buluşturulup tanıştırıldı. Hasta ile vericiler, aralarında anlaşarak ameliyat masasına yattı.

‘Hayata yeniden başladım’

Dörtlü çapraz böbrek nakli ameliyatının Türkiye’de ilk kez yapıldığını belirten merkez başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar şu bilgileri verdi: “Nakiller aynı anda 4 ameliyathanede yapıldı. 5’i cerrah 23 kişiden oluşan sağlık ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatlar toplam 8 saat sürdü. Tümü başarılı geçti ve hastalarda sağlık sorunu yaşanmadı.” Hastalardan böbrek nakli olan Vasfiye Tiryaki (56), “15 yıldır beklediğim nakille hayata yeniden başladım” dedi.

Haberin Devamı

70 bin hasta nakil bekliyor

Nakil olan Özgür Bedel de (29) “Organ vericisi Can Kocataş ile artık kardeş olduk” diye konuştu. Hastalardan Nusret Kocataş (52), “Çok mutluyum. Organ bağışının artmasını diliyorum” dedi.

Verici Salih Bedel tanımadığı birinin hayatını kurtarmanın çok güzel bir duygu olduğunu söyledi. Vericilerden Kamile Tüfekçi de daha önce 3 kez ameliyat olmasına rağmen kızı için her şeyi göze alarak tanımadığı birine böbreğini verdiğini, bundan büyük mutluluk duyduğunu anlattı. Türkiye’de böbrek nakli bekleyen 70 bin hasta var. Organ bağışı azlığı, bu kişileri diyaliz makinesine mahkum ediyor.

Metin TOKGÖZ/AA