Gündem 4 bin yıllık tohum filizlendi

4 bin yıllık tohum filizlendi

Paylaş
4 bin yıllık tohum filizlendi

Kütahya'daki arkolojik kazılarda bir kap içinde bulunmuştu 4 bin yıllık mercimek tohumu çimlendi

Kütahya'da Seyitömer Höyüğü'nde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sırasında bir kap içerisinde bulunan ve 4 bin yıllık olduğu sanılan 3 mercimek tohumundan biri, ekildiği toprakta çimlendi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, altında yaklaşık 12 milyon ton kömür revervinin bulunduğu Seyitömer Linyitleri İşletmesi sahasındaki Seyitömer Höyüğü'de ilk kazı çalışmalarının 1989 yılında Eskişehir Müze Müdürlüğü tarafından başlatıldığını belirtti.

Kendilerinin ise 2006 yılından bu yana höyükte kazı çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Prof. Dr. Bilgen geçen yılki kazılarda höyüğün Orta Tunç Çağ katmanında bir kap içerisinde bitki tohumları bulduklarını söyledi.

BOZULMAMIŞ 3 TOHUM


4 bin yıllık tohumların büyük bölümünün yanmış olduğunu sadece 3 tohumun bozulmamış olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bilgen bunların üniversitelerinde incelendiğini belirtti.

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nüket Bingöl de Seytömer Höyüğü'ndeki arkeolojik kazılarında bulunan 3 mercimek tohumundan birini geçen yıl kampus bahçesinde toprağa ektiklerini ancak çimlendikten sonra kendiliğinden kuruduğu söyledi.

Bir tohumu da yağ analizlerinin yapılması için İstanbul'a gönderdiklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bingöl, diğer tohumu ise 3 ay önce toprağa ektiklerini ve bunun da çimlendiğini söyledi.

KÜTAHYA/DHA