Ekonomi '4 kap yemek 2.5 tl'ye nasıl satılır?'

'4 kap yemek 2.5 tl'ye nasıl satılır?'

Paylaş
'4 kap yemek 2.5 tl'ye nasıl satılır?'

'4 kap yemek 2.5 tl'ye nasıl satılır?'

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Aslanoba, merdivenaltı işletmelerin 4 kap yemeği 2.5 TL’ye sattığını belirterek, “Son 16 ayda et fiyatları yüzde 100 arttı. Biz bu yemeğin nasıl yapıldığının matematiğini çözemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BUYSAD Yönetimi, Marigold Otel’de endüstriyel hazır yemek sektöründe yaşanan sıkıntılar ve gelecek stratejileri ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Geçtiğimiz günlerde genel kurul yaptıklarını ve yönetimin değiştiğini belirten BUYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Aslanoba, toplum sağlığını dikkate alan kuruluşları bünyelerinde barındıracaklarını söyledi.

Şu anda BUYSAD’a üye 22 firma bulunduğunu anlatan Aslanoba, 8 firmayla kriterleri yerine getirmediği gerekçesiyle ilişkilerini kestiklerini kaydetti. Aslanoba şöyle konuştu:

“İnsanlar kalite ile ucuz fiyat arasında sıkışmış durumda. Sektörün en önemli sorunu da bu aslında. Endüstriyel yemek sanayinden hizmet alan okullar, üniversiteler, ana okullar var. Bu hizmeti alırken normal mal alır gibi hareket edilmemeli. Artık GDO’lu ürünler de satılıyor. Farklı üretim metodları bulunuyor. Bu nedenle referansı olan firmalar ile hareket edilmeli. Öyle işletmeler var ki, biz sağlıksız koşullar nedeniyle kapısından bile içeriye giremiyoruz, insanlar oralardan sipariş veriyorlar.”

Haberin Devamı

CİDDİ MALİYET BASKISI

BUYSAD üyeleri olarak kaliteli üretim yapmaya çalıştıklarını belirten Aslanoba, maliyet baskısı altında ezildiklerini söyledi. Yemek endüstrisinin 2008 yılında bir kriz yaşadığını kaydeden Aslanoba, “Daha sonra global ekonomik kriz yaşandı. Enflasyon verilerini de anlayamıyorum. Son 16 ayda et fiyatları yüzde 100 arttı. Etin ödeme vadesi de düştü. Ciddi enflasyon ve maliyet baskısı ile karşı karşıyayız” dedi.
Türkiye’nin hayvancılık sektöründe bir politikasının olmadığını belirten Aslanoba, “Et fiyatları neden arttı? Arz talep dengesi olmaması nedeniyle. Türkiye’de hayvancılık sektörünün bitmesini istemiyoruz. Şu dönemin atlatılıp sektörün regüle edilmesi gerekiyor. Damızlık hayvancılık yapılarak sorun çözülmeli” diye konuştu.

MERDİVENALTI FİRMALAR

Merdivenaltı çalışan firmaların normal şartlarda çalışan firmalardan 3 katı kadar daha fazla olduğuna dikkat çeken Aslanoba, “4 çeşit yemeği 2.5 TL’ye satıyorlar. Biz bu yemeğin nasıl yapıldığının matematiğini yapamıyoruz. Üretim izni, faaliyet belgesi yok. Nasıl denetlenecek? Bunların engellenmesi için en başta hizmet alanların bilinçlenmesi lazım” dedi. Ekonomik krizin etkilerinin 2- 3 yıl daha süreceğini söyleyen Aslanoba, ilerleyen dönemlerde de en önemli sorunun istihdam olacağını kaydetti. Krizde Bursa’da faaliyet gösteren yemek sanayinin yüzde 15 oranında daraldığını açıklayan Aslanoba, sonbahar aylarında tekrar bir sıkıntı yaşanabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Serhat TEZCAN/DHA