Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 4 ya da 5’inci ayda tedavi başlar
HABERİ PAYLAŞ

4 ya da 5’inci ayda tedavi başlar

Haberin Devamı

Erkek çocuk doğduktan sonra testislere bakılmalı. Her ikisi ya da biri torbada değilse birkaç ay beklenir. Duruma göre 4 ya da 5’inci ayda ilaç tedavisine başlanır. Netice alınamıyorsa ameliyatla testisler indirilir. Aile dikkatli olmalı ki geç kalınmasın...

SORU: Aşılama nasıl yapılıyor?

38 yaşındayım ve 4 yıllık evliyim. Benim çocuğum olmuyor. Doktor tüp bebek önerdi, ama önce aşılama yapılabileceğini söyledi. Erkeklerde kısırlık için yapılan aşılama tedavisi hakkında hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP

Erkeğin laboratuvarda meni vermesi sonucu en iyileri seçilip bazı kimyasal maddeler ile hareketlilik arttırılır. Aynı şekilde kadının da yumurta sayı ve kalitesi ilaçlarla artırdıktan sonra aşılama işlemi bir kadın- doğum uzmanı muayenehanesinde aşılama yapılabilir.

Anesteziye ihtiyaç olmadan erkeğin spermi bir çeşit enjektörle kadının rahmine bırakılır ve spermlerin yumurtayı döllemesi beklenir. Bu yöntem hem erkek hem de kadın kısırlığında kullanılır. Varikoseli olanların bu işlem öncesi tedavisi başarı şansını arttırır. Aşılama ve bu konuda hamilelik oranlarını arttıran yeni bir teknik olan PAF-IUI’dur.

SORU: Sprey kullansam mı?

24 yaşındayım. Erken boşalıyorum. Bu konuda çok sıkıntı çekiyorum, karşı tarafı memnun edemiyorum. Sprey veya geciktirici krem kullanmamın bir sakıncası var mı?

CEVAP

En basit yöntem olarak prezervatif ve geciktiricili prezervatif kullanmayı ilk aşamada öneriyorum. Bunların yeterli olmadığı hallerde üroloji uzmanının tetkik yaparak ilaç vermesi gerekebilir. Burada marka adı kullanmamayı, ilaç adı vermemeyi ilke olarak tercih ediyorum.

SORU: Oğlumun testisleri yumurtaya inmedi

Oğlum 8 aylık ve testisleri doğuştan kasıklarında. Acaba aşağı iner mi? Ya da biri indiğinde sorun olur mu? Başvurduğumuz bir üroloji uzmanı “İlaç tedavisi yaparız. O da olmazsa 16 aylıkken ameliyat” dedi. Ne olur bize yol gösterin.

CEVAP

Doğumda testislerin her ikisinin veya birinin torbada olmaması halinde birkaç ay beklenebilir. Muayene sonuçlarına göre 4-5’inci aylardan itibaren ilaç tedavisi denenebilir. Netice alınamıyorsa çocuk bir yaşına girmeden ameliyat edilerek testisler yumurtaya indirilmelidir. Geç kalınması olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bir yaşına basmadan bu konuyu halletmelisiniz.

SORU: Menim beyaz değil

18 yaşındayım. Mastürbasyon sonucu gelen akıntı tam olarak beyaz değil, sarımsı. Sizce bunun nedeni nedir? Kısırlık falan olabilir mi?

CEVAP

Meni rengi tam olarak beyaz olmayıp biraz alacalı, yer yer şeffaf olabilir. Kişisel özelliklere göre renkte hafif farklılıklar da olması normaldir. Bu durum bir kısırlık belirtisi değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder