Prof. Dr. Derin Kösebay 40-50 yaş arası çok önemli
HABERİ PAYLAŞ

40-50 yaş arası çok önemli

Kadınların hiçbir şikayetleri olmasa da yılda en az bir kez jinekolojik muayeneden geçmeleri gerekiyor. Kötü huylu urların çoğu meme, rahim ve yumurtalıktan çıkıyor ve bu dönem de genellikle 40-50 yaş arası oluyor. Dikkatli olun!

İlaç kullanıyorum ama bir türlü düzelmiyorum

22 yaşında, 2 yıllık evliyim. Vajinamdaki kokulu akıntı ve kaşıntı nedeniyle uzmana gittim. Muayene ve ultrasonla mantar teşhisi kondu. Üç kez ilaç tedavisi gördüm ama faydası olmadı. İç kısımda kaşıntı ve kokulu akıntım devam ediyor. Eşimle ilişki sırasında acı çekiyorum. Bana ne yapmamı önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP: Vajinal akıntı, kadınlarda neredeyse en yaygın olan şikayet. Akıntı yapan pek çok hastalık var. Tedavide önce hastalığın nedeni anlaşılmalı. Daha sonra uygun tedavi seçilmeli. Size smear testi yapıldı mı? Mantar olduğu tahlil sonucunda görüldü mü? Buraya kadar yapılanlar kurallara uygunsa mantar enfeksiyonunun tekrarlaması niçin? Eşiniz tedavi olmadan onunla ilişkiye devam ediyorsunuz veya vücut direncinizi düşüren bir olay var (Kronik bir hastalık, örneğin diyabet gibi) denebilir. Muayene olduğunuz doktora tekrar gidip şikayetlerinizin devam ettiğini söyleyin. Ya tedavinizi değiştirecektir ya da sizi bir başka doktora yönlendirecektir.

Mantar bitiyor iltihap başlıyor

Bir süredir vajinal akıntım var. Tahlil sonucunda clue hücresi bulundu. Metronidazol, ornidazol ve türevlerine alerjim var. Cliosin tedavisi gördüm. Ancak mantar-iltihap kısır döngüsüne girdim. Biri bitiyor, diğeri başlıyor. Ne önerirsiniz?

CEVAP: Bence bir süre sabredip hiçbir şey kullanmayın ve daha sonra tekrar tahlil yaptırın. Şikayetleriniz geçmiş olacaktır. Vücut kendiliğinden birçok enfeksiyonu yenebilir. Bunun için imkan tanımak gerekir. Daha sonra şikayetleriniz devam ederse konuşuruz.

Adet kanamalarım düzensizleşti, neden?

Eşim 40 yaşında, 3 çocuk annesi. Son aylarda adet kanamaları düzensizleşti. Genellikle 17-18’inci günde adet görmeye başlıyor. 12-13 gün sürüyor. Sebebi sizce nedir? Yardımcı olursanız seviniriz. A.F.B.

CEVAP: Sık adet görmek ve adet kanamalarının uzun sürmesi rahimde ve yumurtalıklardaki bazı hastalıkların sonucu ortaya çıkar. Bu hastalıklar hormonal bozukluklardan olabileceği gibi yapısal bozukluklardan, sonradan ortaya çıkan kist ve urlardan da olabilir. 40’lı yaşlar bu tip hastalıkların sık görülmeye başladığı dönemdir. Birçok kereler söylemeye çalıştığım gibi hiçbir şikayeti olmasa bile kadınlar en az senede bir kez jinekolojik muayeneden geçmelidir. Kadın vücudunda meydana gelen kötü huylu urların nerdeyse yarısı meme, yumurtalık ve rahimden çıkmaktadır. En sık da 40-50 yaşları arasında görülmektedir. Bu nedenle eşinizin hiç vakit kaybetmeden bir jinekoloğa müracaat etmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

9 aydır korunmuyorum ama hamile kalamadım

Korunmak için 3 aylık iğnelerden kullandım. Bırakalı 9 ay oldu ama hamile kalanıyorum. Sürekli akıntım var ve mantar oluyorum. Tekrar hamile kalmam için ne kadar zaman gerekir?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, korunmayı 9 ay önce bıraktığınıza ve istediğiniz halde gebe kalamadığınıza göre bir sorun olup olmadığını araştırmanız gerek. Zaten akıntı şikayetiniz de var. O halde hemen bir doktora müracaat edin. Doktorunuz önce akıntı şikayetinizi değerlendirecek ve tedavi edecek. Sonra da neden gebe kalamadığınız araştıracaktır. Doğum kontrolü için kullandığınız iğnenin bu sorunlara neden olduğunu soruyorsanız ben hiç zannetmiyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder