Ekonomi 40 bin gurbetçi iş için dönüş yaptı

40 bin gurbetçi iş için dönüş yaptı

Paylaş
40 bin gurbetçi iş için dönüş yaptı

Alman Bild gazetesinin haberine göre, 40 bin Türk, çalışmak için Almanya'dan Türkiye'ye dönüş yaptı

Almanya'da yaşayan 40 bin Türk’ün geçen yıl Türkiye’ye kesin dönüş yaptıkları açıklandı. Almanya’da yayımlanan Bild gazetesi, Almanya’da doğan, yetişen ve eğitim gören, ancak daha sonra Türkiye’ye giderek çalışmaya başlayan bazı Türkleri tanıttı.

“Biz Alman Türk kökenliler olarak Türkiye’ye döndük” başlığıyla verilen haberde, 2009 yılında 40 bin Türkün Türkiye’ye kesin dönüş yaptığı belirtildi.

Haberde, Türkiye’ye kesin dönüş yapanlarla da röportajlara yer verildi. Bunlardan bazıları şöyle oldu;

Münih İstanbul’un yanında köy

* Özlem Aydın (36): “Almanya’nın Münih kentinde doğdum. Almanya’da mimar olarak çalışıyordum ve Türkiye’ye sadece tatil amaçlı gidiyordum. Daha sonra Türkiye’de iyi bir iş teklifi aldım. Çok iyi bir insanla tanıştım ve evlendim. Buradan da bir yere ayrılacağımı düşünmüyorum. Başlangıçta Almanya’nın birasını, sosisini ve Oktoberfest (Ekim Şenliği) kutlamasını çok özlüyordum. Ancak Münih, İstanbul’un yanında köy gibi kalıyor.”

Alman özelliklerine sahip Türk

* Arda Sürel (40): “Almanya’nın Mülheim kentindeki bir bankada girişimcilere danışmanlık hizmeti veriyordum. Almanya’ya cık küçük yaşta gitmiştim. Türkiye’de tatil yaparken, Türkiye’ye ait olduğunu hissettim ve çalıştığım bankadan ayrıldım, 2003 yılında İstanbul’a taşındım. Kendime ait bir firma kurdum. Almanlara özgü özelliklere bağlı olduğumu ve bu özellikleri beraberimde getirdiğimi düşünüyorum.”

Erkek kreş öğretmeni iş arıyor

Haberin Devamı

* Özgür Mengil (36): “Frankfurt’ta kreş öğretmeni olarak çalışıyordum. İşimden ayrılarak İstanbul’da yaşamaya karar verdim. İki aydan beri İstanbul’da iş arıyorum. Erkek kreş öğretmeni Türkiye’de alışılagelmiş bir meslek değil. İstanbul’da çok az sayıda insan tanıyorum. Burada Almanya’ya göre daha fazla yabancılık çekiyorum.”

Türkçe öğrendi, çağrı merkezinde işe girdi

Düsseldorf kentinde yaşayan Hümeyra Sayın (25), Türkiye’ye ailesi ile birlikte kesin dönüş yapmak istediklerinde yaşamından bir parça kopmuş gibi hissettiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Burada Alman gibiydim. Almanca konuşuyordum, Alman arkadaşlarım vardı ve Almanca rüya görüyordum. Türkiye’ye taşındıktan sonra Türkçe öğrendim, okulu bitirdim. Şu an İstanbul’da bir çağrı merkezinde çalışıyorum. Türkiye’ye uyum sağlayabilmek için çok uzun zaman harcadım. Gelecekte Almanca öğretmeni olmak istiyorum.”

Haberin Devamı

Avrupa’daki 5 milyon Türk’ün 3 milyonu Almanya’da

* 1950’li yıllardan sonra ‘gurbet’ olarak literatüre giren Almanya, halen en çok Türk’ün yaşadığı ülke. Avrupa’daki yaklaşık 5 milyon Türk’ün 3 milyon kadarı bu ülkede yaşıyor.

* Kayıtlar, bu 3 milyon Türk’ün 1.5 milyonunun bizzat göç tecrübesini yaşayanların oluşturduğunu gösteriyor. Alman vatandaşlığına geçen Türk sayısı ise 700 bin civarında.

* Eğitim seviyesi ile birlikte, ikinci ve üçüncü kuşak arasında kendi işini kuranların sayısı da artıyor. Halen ülkede 90 bin kadar Türk kendi işinin patronu.

* Almanya’da, yüzde 8’lerde olan işsizlik oranın Türkler’de çok daha düşük olduğu belirtiliyor. Ancak artık Türkiye’den çok göç almasa da Almanya, başka ülke vatandaşları tarafından da tercih ediliyor.

* Almanya Federal İstatistik Dairesi’nin rakamlarına göre, Almanya’da Türkler’in hemen ardından 2.9 milyon kişiyle eski Sovyetler Birliği (SSCB) ülkeleri ikinci sırada yer alıyor. Bu ülkeleri 1.7 milyonla eski Yugoslavya izliyor.

* Almanya nüfusunun yüzde 19’unu göçmen kökenliler oluşturuyor. Bu da 16.4 milyon kişi demek.

HÜRRİYET