Ekonomi 40 milyar avroluk "saç tıraşı" moral verdi

40 milyar avroluk "saç tıraşı" moral verdi

Paylaş
40 milyar avroluk "saç tıraşı" moral verdi

40 milyar avroluk "saç tıraşı" moral verdi

Eurogroup’da Avro bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan’ın borçlarıyla ilgili olarak 40 milyar avroluk "saç tıraşı" konusunda uzlaşma sağlamaları sonrasında avro/dolar paritesi uluslararası piyasada 1,3009’a kadar yükseldi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Eurogroup’tan çıkacak pozitif haberlerin beklentisiyle 1,2740 seviyelerinden yükselişe geçen parite dün en yüksek 1,2985’i gördükten sonra 1,2970 seviyelerinde dengelenmişti.

Eurogroup’da Yunanistan’a ilave kaynak sağlama konusunda anlaşmaya varılması sonrasında 1,3009’a kadar yükselen parite şu dakikalarda 1,2990 seviyelerinde dengelendi.

Eurogroup’da alınan kararlara göre; Yunanistan’a 43,7 milyar avroluk yeni kredi dilimine onay sürecinin başlatılması kararlaştırılırken, bunun 10,6 milyar avrosunun bütçe finansmanı ve 23,8 milyar avrosunun bankalara sermaye takviyesi olarak gelecek ay serbest bırakılacağı ve kalan 9,3 milyar avronun Atina’nın taahhüt ettiği vergi reformunu hayata geçirmesi şartıyla 3 taksit halinde 2013’ün ilk çeyreğinde ödeneceği belirtildi.

Haberin Devamı

Yunanistan, bu süreçte Avro Bölgesi’nin desteğiyle özel sektörün elindeki tahvillerini üçte bir fiyattan geri satın almaya çalışacak. Bu operasyon için Atina’ya 10 milyar avroya kadar kredi sağlanacak. Böylece Yunanistan’ın borçları 20 milyar avro kırpılacak.

Tahvil geri alma operasyonuna ilaveten borç faizinde 1 puanlık indirim, vadenin uzatılması ve bazı alacaklardan feragatla Yunanistan’ın borçları toplamda 40 milyar avro kadar kırpılarak sürdürülebilir hale getirilecek.

IMF Başkanı Lagarde da Yunanistan’ın borçlarının artık sürdürülebilir kulvara girdiğini ifade ederek, yeni kredi dilimi için Atina’nın tahvillerini geri alma operasyonunun sonucunu bekleyeceklerini söyledi.