Sağlık 40 yaş üstü erkek düşük riskini artırıyor

40 yaş üstü erkek düşük riskini artırıyor

Paylaş
40 yaş üstü erkek düşük riskini artırıyor

Araştırmalara göre, 40 yaş üstü erkeklerle birlikte olan kadınların gebelik şansı azalıyor, düşük yapma riski ise artıyor!

Bahçeci Kadın Hastalıkları Merkezi’nden Prof. Dr. Mustafa Bahçeci anlattı:

Haberin Devamı

Bir spermin, bir yumurta hücresini dölleme şansı nedir?

Prof. Dr. Mustafa Bahçeci: Genç bir kadının her adet döneminde ve düzenli cinsel ilişkide bulunduğu takdirde gebe kalma şansı yüzde 20’dir. Korunmayan çiftlerin birçoğu ilk 6 ay içinde gebe kalır. 35 yaş üzerindeki kadınlarda bu süre uzayabilir. Bir yumurtanın döllenebilmesi için tek bir sperme ihtiyacı vardır. İlişkiden sonra spermlerin birçoğu vajenden yumurtaya ulaşana kadar canlılığını kaybeder. 100-300 milyon arasında sperm boşalma sonrası vajende olur. Sperm yoğunluğu mililitrede 20 milyondan az ise gebelik şansı maalesef azalır. Sperm sayısının yanında sperm hareketliliği, yapısı ve yumurtayı dölleyebilme yeteneği de önemlidir.

Düzenli ilişki ne demek?

Haberin Devamı

Prof. Dr. Mustafa Bahçeci: Düzenli ilişki; çiftlerin, uzmanların önerdiği sıklıkta birlikte olmaları anlamına geliyor. Yani, yumurtlama döneminde gün aşırı! Çocuk isteyen bir çiftin, iletişimlerini bozmayacak sıklıkta seks yapmalarına destek olmak gerekiyor. Ancak çiftlerde görülebilecek rahatsızlıklar cinsel ilgi ve aktivitede azalmaya, ağrılı ilişki gibi belirtilere, cinsel işlev bozukluğuna neden olabiliyor. Çiftin yaşadığı çaresizlik, ümitsizlik, suçluluk, planlı sekse izin vermeyebiliyor. Kadınların yüzde 40’ında cinsel istek sorunları görüyoruz. Bu durumlarda uzman yardımı almalarını sağlamak gerekiyor.

Planlı seks ne kadar başarılı olur?

Prof. Dr. Mustafa Bahçeci: 6 ay içinde haftada 2 kez birlikte olan bir çiftte gebelik şansı yüzde 21 iken, haftada 3 kez birlikte olan bir çiftin gebelik şansı yüzde 59’dur. Ama sperm analizinde, DNA’sında problem gördüklerimize, son yapılan çalışmalara dayanarak spermlerindeki DNA hasarını azaltmak amacıyla her gün seks yapmalarını öneriyoruz. Böylece sperm kalitesini ve gebelik şansını artırıyoruz.

Normal yolla hamile kalma yöntemleri neler?

Prof. Dr. Mustafa Bahçeci: Normal yolla gebe kalabilmek için ki bu adet düzeni normal olup, kanalları açık ve eşinde yeterli sayıda sperm olan çiftler için bizim basit olarak hastalara önerimiz, adet bitiminden sonraki 10 gün içinde gün aşırı beraber olmaları en pratik ve en yüksek oranlı gebelik sağlayan bir çeşit takvim yöntemidir.

Haberin Devamı

40 yaşından sonra hamilelik şansı nedir?

Prof. Dr. Mustafa Bahçeci: Eşinde sperm problemi yoksa tüpleri de açıksa 1 yılda ancak yüzde 20-30 kadar gebelik şansı vardır.

Erkek için yaş sınırı yok mu?

Prof. Dr. Mustafa Bahçeci: Tabii ki var. Erkekler için de biyolojik saat ilerliyor. 40 yaş üstü erkeklerle birlikte olan kadınların gebelik şansı düşer. 30 yaşın altındaki bir kadın için, 40 yaş üstünde bir erkekle gebelik şansı yüzde 25 azalırken, 35-37 yaşları arasında bir kadının 40 yaş üstünde bir erkekle gebelik şansı yüzde 50 azalır. Ayrıca 40 yaş üstü erkekle birlikte olan bir kadında düşük yapma riski de artar.