Opr. Dr. Hande Akbaş 40 yaşındaysanız hapları bırakın
HABERİ PAYLAŞ

40 yaşındaysanız hapları bırakın

Haberin Devamı

Korunmak için en güvenilir yöntemlerden biri doğum kontrol hapları. Ama 40 yaşına gelen kadınların bu ilaçları kullanmasını önermiyoruz. Çünkü beyne pıhtı atılma riski çoğalıyor. Ayrıca 10 yıldan fazla ilaç kullanımı meme kanseri riskini artırıyor...

Dış gebelik mi?

4 gün önce kürtaj oldum. Doktorum parça aldı, “Patoloji sonucuna göre dış gebelik olabilir” dedi. Beta hcg tahlili yaptırdım, sonuç 483 çıktı. Kürtaj olmadan önce sonuç 520’ydi. Acaba değerin düşmesi dış gebeliğin göstergesi mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanda gebelik hormonu 520 olan bir kadında dış gebelik teşhisi koyabilmek mümkün değildir. Size gereksiz yere işlem yapmak yerine sadece kanda gebelik hormonu değerlerinizi takip etselerdi belki değer kendiliğinden bile düşecekti. Maalesef gereksiz yere müdahale edilmişsiniz. Nitekim değerler düşmeye başlamış. Buradan da dış gebelik olmadığınız, düşük yaptığınız belli olmaktadır. Bunu geçirmiş olduğunuz işlem bile tetiklemiş olabilir. Size önerim bu tür cerrahi işlemler yaptırmadan önce mutlaka ikinci bir görüş alın.

Hapla korunuyorum

40 yaşındayım ve 20 yıllık evliyim. Bir süredir doğum kontrol hapıyla korunuyorum. Adet dışı kanamalarım ve bel ağrım var. Sorunum ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 40 yaşına gelmiş bir kadına doğum kontrol yöntemi olarak artık hap önermemekteyiz. Hapların 40 yaş sonrası beyne pıhtı atılması riskini arttırıcı yan etkileri bulunmaktadır. Ayrıca 20 yıldır bu yöntemle korunduğunuzdan bu nedenle hapı hemen bırakmanızı öneririm. Yapılan çalışmalar 10 yılın üzerindeki kullanımlarda ne yazık ki bu tür hormonal ilaçlar meme kanseri riskini arttırdığını söylüyor.

Kaşırken patladı

28 yaşındayım. 2 gün önce vajina bölgemde önce su kabarcığı şeklinde, ağrılı ve kızarık bir yapıya rastladım. Kaşırken patladı ve o bölge kabuklandı. Sizce bu ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz lezyon uçuk virüsü olarak kabul edilen Herpes simpleks tip 2’e bağlı olabilir. Bu virüs cinsel ilişkiyle geçer ve maalesef vücuda bir kere girdikten sonra o bölgedeki sinir köklerine yerleşir. Bağışıklık sisteminizin zaman zaman zayıfladığı durumlarda tekrar alevlenir. Alevlenme sıklığını azaltmak ya da oluştuğunda iyileşme süresini kısaltmak amacıyla bazı antiviral ilaçlar vardır. Ama bunların hiçbiri virüsü yok etmez. Tanının kesinleştirilmesi için kan vererek gerçekten yaşadığınız HSV 2 enfeksiyonu mu onu öğrenin ve tedaviye başlayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder