Gündem 41 gündür orada duruyor...

41 gündür orada duruyor...

Paylaş
41 gündür orada duruyor...

Karaman'ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağına, Aşağıçağlar köyünden 6 işçiyi kazanın olduğu gün ocağa getiren servis minibüsünün 41 gündür ocak sahasında terk edilmiş halde durduğu ortaya çıktı

Ermenek ilçesi Pamuklu Köyü Cenne mevkiinde 28 Ekim Salı günü Has Şekerler Madencilik Şirketi’ne ait linyit ocağını, bitişikteki eski ocakta biriken su bastı. 34 işçiden 18’i madende mahsur kaldı. Yapılan çalışmalarda 6 Kasım’da 2, 17 Kasım’da 2, 18 Kasım’da 6, 29 Kasım’da 2, 2 Aralık 1 ve 4 Aralık’ta 5 olmak üzere 18 işçinin cesetleri ocaktan çıkartıldı.

Haberin Devamı

Aşağı Çağlar Köyünde oturan ve ocaktan cansız bedenleri günler sonra çıkartılan Kerim Haznedar, ağabeyi Ali Haznedar, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Hüsnü Çolak ve Osman Çoksöyler’in cenazeleri köy mezarlığında yan yana defnedildi. Mezarlığın başına Türk bayrağı dikildi. 6 madencinin mezarının bulunduğu alan ise ’Madenci Şehitliği’ne dönüştürülmesi kararlaştırıldı.

MİNİBÜS ARIZALANDIĞI İÇİN İŞE GEÇ GİTMİŞLER

Yaşamlarını yitiren 6 madenciden geriye ise Aşağı Çağlar köyünden ocağa gitmek için kullandıkları, çalıştıkları işyerine ait servis minibüsü kaldı. Olay gününün sabahı ise servis minibüsünün arıza yapması üzerine işçilerin ittirek çalıştırdığı ve arıza nedeniyle de yaklaşık 45 dakika işe geç gittikleri öne sürüldü.

Haberin Devamı

Minibüs kurtarma çalışmalarının ardından adeta sessizliğe bürünen maden alanında bekletiliyor.

Facia ocağında mahsur kalan Kerim Haznedar, Ali Haznedar, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Hüsnü Çolak, Osman Çoksöyler, Hüseyin Çolak, İsmail Gürses, Uğur İlhan, Mehmet Tokat, Tezcan Gökçe, Recep Çiloğlu, Mehmet Baha, Ömer Cansu, Kamil Yaman, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer ve Hüseyin Gültekin’in cenazeleri kurtara çalışmalarıyla çıkartılmıştı.

5 KİŞİ TUTUKLANDI

Maden ocağında ilk olarak 6 Kasım günü 2 işçinin cesedinin çıkartılması ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında aralarında Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar ile ruhsat sahibi Cenne Madencilik Linyit Kömür Şirketi’nin sahibi Abdullah Özbey’in de bulunduğu 8 kişi ’Bilinçli Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne Sebebiyet Vermek’ suçundan gözaltına alındı. Şüphelilerden aralarında Saffet Uyar ve Abdullah Özbey’in de bulunduğu 5 kişi tutuklandı, 2 kadın mühendis ve 1 iş güvenlik uzmanının bulunduğu 3 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

DHA