Ekonomi "4/C personelinin yüzde 93'ü geçinemiyor"

"4/C personelinin yüzde 93'ü geçinemiyor"

Paylaş
"4/C personelinin yüzde 93'ü geçinemiyor"

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), 4/C statüsünde çalışan personelin yüzde 43'ünün çalışmak için başka şehirlere göç ettiğini, yüzde 93'ünün ise geçinemediğini bildirdi

Türkiye Kamu-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, 4/C’li kamu personelinin düşük maaşla, güvencesiz ve işsiz kalma tehdidi ile çalışmak zorunda kaldığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl, "kamuda güvencesiz çalışmanın Anayasaya aykırı olduğu" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurulduğu hatırlatılan açıklamada, ancak Anayasa Mahkemesinin, verdiği kararla, 4/C’li çalışanların bütün umutlarını boşa çıkardığı savunuldu.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin 4/C’li çalışanların yaşadığı sorunları, Türkiye genelinde yaptığı araştırmayla ortaya koyduğunun belirtildiği açıklamaya göre, söz konusu araştırmanın sonuçlarından bazıları şöyle:

"4/C’li personelin yüzde 76’sı son 5 yılda göreve başladı. 4/C’li personelin yüzde 43’ü başka şehirlere göç etti. Bu kişilerin yüzde 44’ü ailesinden, eş ve çocuklarından ayrı çalışmak zorunda, yüzde 93’ü geçinemiyor. Personelin yüzde 50’sinin en büyük korkusu işini kaybetmek. Kadınlarda işini kaybetme korkusu yaşayanların oranı yüzde 55. 4/C’li çalışanların yüzde 82’si güvenceli bir işte çalışmanın hayalini kuruyor. ’İş yerinde baskı görüyorum’ diyen erkeklerin oranı yüzde 49 iken, bu oran kadınlarda yüzde 51’e çıkıyor."

Haberin Devamı