Gündem 4/C'linin önündeki sendika engeli de kalktı

4/C'linin önündeki sendika engeli de kalktı

Paylaş
4/C'linin önündeki sendika engeli de kalktı

Devlet Personel Başkanlığı'nın yeni düzenlemesine göre, kamudaki geçici personel de sendikalı olabilecek

Devlet Personel Başkanlığı, kamu kurumlarında 4/C statüsünde geçici personel olarak çalışanların kamu görevlileri sendikalarına üye olabilecekleri yönünde mütalaa oluşturdu. Hükümet, uzun süredir eylem yapan TEKEL işçilerinin de 4/C'ye bağlanmasını istiyor...

Devlet Personel Başkanlığı, ilgili bakanlıklarla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında 4/C statüsündeki geçici personelin sendikal hakları konusunda değerlendirme yaptı. Değerlendirme sonucunda, geçici personelin kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi için oluşturdukları sendika ve konfederasyonlara üye olabilecekleri kararlaştırıldı.

Geçici personelin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu kapsamında kurulan sendika ve konfederasyonlara üye olmalarının önünü açan bu karar, Devlet Personel Başkanlığı tarafından kamu görevlileri sendikaları konfederasyonlarına bildirildi.

Devlet Personel Başkanlığı’nın konfederasyonlara gönderdiği yazıda, geçici personel statüsünde çalışanların 4688 sayılı kanun uyarınca, sendikalara üye olamayacakları yönünde tesis edilen görüşün değerlendirildiği, bu konudaki yazıların incelendiği belirtildi. Yazıda, "Mezkur hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; 657 sayılı Kanun’un 4/C maddesi hükmüne tabi geçici personelin, istikrar kazanmış yargı kararları uyarınca kurumlarda uygulama birliğinin temini amacıyla kamu görevlileri sendikalarına üye olabilecekleri mütalaa edilmektedir" ifadesine yer verildi.

Geçici personeli üye yapan ve üyeleri adına aidat kesintisi yapılmasını isteyen kamu görevlileri sendikalarının bu talepleri, "geçici personelin sendikaya üye olamayacağı" gerekçesiyle idareler tarafından reddediliyordu. Sendikalar bu nedenle çok sayıda idarenin benzer işlemleri nedeniyle yargıya başvurdu. İdare mahkemeleri, "geçici personelin kamu görevlileri sendikalarına üye olabileceğine" hükmederek idarelerin söz konusu işlemlerini iptal ediyordu.

AA