Bilim - Teknoloji 4K Blu-ray sızdı!
Paylaş
4K Blu-ray sızdı!

Blu-ray'i birkaç adım öteye taşıyacak olan 4K Blu-ray standardı, müthiş özelliklerle geliyor!

Japonca web sitesi AV Watch, gizli tutulan Ultra HD Blu-ray özelliklerini ortaya çıkardı. Sızan bilgilere göre yeni disk, çok daha iyi bir görüntü kalitesi sunacak.

Blu-ray'in 4K ile genişletilmesine dair ilk bilgiler, CES 2015'te ortaya çıkmıştı. Blu-ray Birliği'nin üyesi olan Panasonic, ilk UHD Blu-ray oynatıcısını, standart henüz tamamlanmadan göstermişti.

Sızdırılan belgede ise UHD BD'nin AVC codec'i yerine HEVC codec'ini kullanacağı, bu sayede daha yüksek bir görüntü kalitesi sunacağı söyleniyor. 40Mbit/sn'lik veri akışı ise belgeye göre 100Mbit/sn'ye yükseltiliyor. Disklerin boyutu ise 66GB veya 100GB olacak.


Yeni Blu-ray diskler bu sayede 60FPS'ye kadar 3840x2160 piksel 4K filmleri oynatmakla kalmayacak ve yeni renk derinliklerini destekleyecek. Renk derinliği 8-bit'ten 10-bit'e artırıldığından, renk geçişlerinin gözle görünmesi durumu tarihe karışacak.

Fotoğrafçılıktan tanıdığımız HDR desteği ise daha parlak ve daha koyu görüntülere izin verecek. UHD BD'leri yürütebilmek için gerekli donanımların ve UHD BD disklerin 2015'in sonunda ortaya çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

Resimlerle: En iyi sabit disk araçları!

Kaynak: CHIP Online