Ekonomi 5 ayda 39 madenci yaşamını yitirdi

5 ayda 39 madenci yaşamını yitirdi

Paylaş
5 ayda 39 madenci yaşamını yitirdi

5 ayda 39 madenci yaşamını yitirdi

Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev. Maden-Sen) Türkiye’de maden ocaklarında can pazarının ve ölümlerin sürdüğüne dikkat çekerek, 1 Ocak-7 Haziran 2011 tarihleri arasında kazalarda yaşamını yitiren işçilerin sayısının 39, yaralanan işçilerin sayısının ise 73 olduğunu belirtti. Dev. Maden-Sen, siyasiler ve siyasi iktidarın oy peşinde, seçim derdindeyken işyerlerinde zaten yetersiz olan denetimleri iyice gevşettiğini ileri sürdü.

Dev. Maden-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de maden ocaklarında can pazarı ve ölümlerin sürdüğünün altını çizerek, 1 Ocak-7 Haziran 2011 tarihlerini kapsayan yaklaşık 5 aylık dönemde artık iş cinayetlerine dönüşen kazalarda yaşamını yitiren işçilerin sayısının 39, yaralanan işçilerin sayısının ise 73 olduğunu vurguladı. 4 Haziran 2011 tarihinde Kırşehir Yeniyapan köyü yakınındaki flourit işletmesi Tamer Madencilik ocağında asansörün düşmesi sonucunda meydana gelen iş kazasında 2 işçinin yaşamını yitirdiği anımsatılan açıklamada, "Çelik halatların standartlara uygun olması, kullanım süresi dolduğunda yenilenmesi ve fren sisteminin uygun olması gibi basit kurallara uyulduğunda bu tür kazalar olmaz. Daha bu kazanın acısı ile uğraşılırken yeni bir kaza haberi gidişatın tehlikesine dikkat çekti. Edirne Harmanlı köyündeki özel kömür ocağında yerin 800 metre altında karbonmonoksit gazından zehirlenme sonucu 1 işçi yaşamını yitirdi, 3 işçi hastanede tedavi altında" ifadeleri kullanıldı.

Siyasiler ve siyasi iktidarın oy peşinde, seçim derdindeyken işyerlerindeki zaten yetersiz olan denetimleri iyice gevşettiği ileri sürülen açıklamada, oysa her koşulda periyodik denetimlerin sürdürülmesi, iş sağlığı ve güvenliği yönünden riskli ortamlara izin verilmemesi gerektiği kaydedildi. Açıklamada, "Hükümet ve ilgili kurumlarımızın iş cinayetlerine karşı duyarlı olmaması ve sorumluluklarını yerine getirmemelerinin hiç bir mazereti olamaz. Özellikle Çalışma ve Enerji Bakanlıklarımıza bir kez daha işyerleri denetimleriyle ilgili görevlerini hatırlatıyoruz" denildi.(ANKA)

Haberin Devamı