Ekonomi 5 bin hayat kararınca

5 bin hayat kararınca

Paylaş
5 bin hayat kararınca

Sağlık Bakanlığı, akciğerleri bitiren ve tedavisi olmayan kot kumlama işini yasakladı

40 işçi yaşamını yitirdi

Kotların istenilen bölgelerini ağartarak ‘moda yaratan’ kot kumlama işi yüzünden, Türkiye’de şu ana kadar 40 işçi öldü, 5 bin işçi geri dönüşü olmayan bir yola girdi.

‘Kot taşlama’, ‘kot kumlama’ ya da ‘kotu kumla yıkama’ gibi adlarla anılan bu işlemin, tedavisi olmayan akciğer hastalığı Silikozis’e neden olduğu Türkiye’de çok geç anlaşıldı.

Maske kullanmak gibi önlemlerin bile engel olamadığı Silikozis, işçilerin canını almaya başladıktan sonra durum farkedildi ve Sağlık Bakanlığı’nın gündemine girdi.

10 bin kişi çalıştı

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi’nin tespitlerine göre, Türkiye’de 10 bin kişi kot kumlama işinde çalıştı, bu kişilerin 5 bini Silikozis’e yakalandı.

Sağlık Bakanlığı kot kumlamanın zararını tespit ettikten sonra, bu işyerlerinin kapatılmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldı.

Resmi olarak bu işi yapan işyerleri kapatıldı ancak kot kumlama ‘merdiven altı’ tabir edilen, kayıtdışı işletmelerde yapılmaya devam etti.

Bakanlık da son olarak kot kumlamada kullanılan maddeleri yasakladı.

Sonradan ortaya çıkıyor

Sağlık Bakanlığı’nın yasağı, yayımlanan genelgeyle duyuruldu. Genelgede özetle şöyle denildi: “Kot kumlama işlemi, beyazlamış, eskitilmiş görünüm vermek için giysilerin yüzeyine kuru hava kompresörleri ile kum (silis veya kuvars tozu) püskürtme işlemidir.

Püskürtme sırasında kumdan çıkan partiküller (parçacıklar), solunan havada kalmaktadır. Bu partiküller akciğerlere zarar vermekte, kumlama sırasında durumdan kısa süreli etkilenen çalışanlarda sonradan Silikozis oluşmaktadır.”

Her yönüyle incelendi

Sağlık Bakanlığı, genelgede yasağı şöyle duyurdu: “Bakanlığımız, püskürtme işleminde kum kullanılması konusunu tüm yönleriyle incelemiştir.

Uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımızın hükümleri de dikkate alınarak, yapılan her türlü püskürtme işleminde kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren maddelerin kullanımı yasaklanmıştır.”

Genelgede, herhangi bir zamanda ve süreyle kot taşlama işinde çalışan kişilerin, kendilerine en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları da istendi.

2

Haberin Devamı