Türkiye (Son Dakika) 5 gençten 5 gündür haber yok

5 gençten 5 gündür haber yok

Paylaş
5 gençten 5 gündür haber yok

İstanbul Kumburgaz, Kamiloba sahilinde kiraladıkları deniz bisikletiyle denize açılan 5 gençten, 5 gündür haber alınamadı

İstanbul Kumburgaz, Kamiloba sahilinde pazar günü öğle saatlerinde kiraladıkları deniz bisikletiyle denize açılan 5 genci arama çalışmaları devam ediyor.

Haberin Devamı

Denize açıldıktan sonra kaybolan Mikail Çelik, Serdar Demir, Doğan Demir, Şükrü Kahraman ve Yusuf Büyükizgi’yi bulmak için ekipler arama çalışmalarını bugün sabahta sürdürdü. Kaybolanların yakınları da arama çalışmalarını yerinde takip etti.

VALİLİK’TEN ARAMA ÇALIŞMALARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği, Kumburgaz’da kaybolan 5 genç için yapılan arama çalışmalarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

17 Ağustos Pazar günü denizde kaybolduğu bildirilen 5 kişinin arama faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam edildiği bildirilen açıklamada şöyle denildi : Arama faaliyetlerine; Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanlığına bağlı toplam 9 bot, 1 helikopter, 1 uçak, 1 kurtarma aracı ve çok sayıda personel katılmaktadır. Ayrıca, STK’lar tarafından da arama faaliyetlerine destek verilmektedir.

Haberin Devamı

Arama çalışmaları kapsamında gün boyunca, AFAD 1 botla denizde, personelleri de kıyıda tarama yaptı. Bu kapsamda, kıyıda yaya olarak Silivri'den Büyükçekmece'ye kadar yaklaşık 10 kilometrede arama yapıldı.

Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi ekipleri de uçak, helikopter ve gemileriyle açık denizde arama yaptı.Ayrıca, Genç Denizciler Dayanışma Derneği ile İstanbul İtfaiyesi ekipleri de çalışmalara katıldı. Arama çalışmalarına katılan helikopterler de Kumburgaz, Yalova ve İmralı arasında sık sık havadan tarama yapıldı. Ekipler, akşam saatlerinde arama çalışmalarına ara verdi. Yalnızca Deniz Polisi ekipleri botlarla çalışmalara devam ediyor.

KIZILAY ÇADIR KURDU; BATTANİYE DAĞITTI

Kızılay ekipleri, dün akşam saatlerinde kayıp yakınlarına çadır kurdu; battaniye dağıttı. Ekipler daha sonra da, kayıp gençlerin ailelerine çorba ve çay ikram etti. Bakırköy Belediyesi de, gece-gündüz umutla bekleyişini sürdüren kalabalığın dinlenmesi için olay yerine konteyner getirdi. Arama çalışmalarını kriz merkezinden yöneten Genç Denizciler Dayanışma Derneği (GEDDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu, "Kazanın meydana geldiği bölgenin büyük bir kısmında taramayı bitirdik; ancak halen eskort bir tekne sürekli bölgeyi taramaya devam ediyor" dedi.

Haberin Devamı

HELİKOPTER, İMRALI ADASI AÇIKLARINDA CAN YELEĞİ TESPİT ETTİ

Çalışmalarını harita üzerinden de anlatan Zamanoğlu, "Havadan inceleme yapan helikopter ile arkasından Sahil Güvenlik botu, İmralı Adası açıklarında can yeleği tespit etti. Can yeleğiyle alakalı doğrulama işlemlerini tamamlamış bulunuyorlar. Bu bölgeye ağırlık verdik.''

İLK 72 SAAT ÇOK KRİTİK SÜREÇ

Kritik sürecin devam ettiğini belirten Umur Zamanoğlu, "Umut her zaman vardır. Denizde hiçbir zaman Allah’tan umut kesilmez. Uluslararası arama kurtarma yönetmeliği de aynı şeyi söyler. Başta ilk 72 saat çok kritik bir süreçtir. Bu süreç tamamlanıncaya kadar ümidimizi kaybetmiyoruz" dedi. Can yeleğinin nasıl kullanılması gerektiğine de değinen Zamanoğlu, "Örnek bir can yeleği, bizim burada gördüğümüz tipte can yelekleri olmaması gerektiği kesin. Çünkü bulunan can yeleğinden tutun da şuanda hali hazırda kullanılan can yelekleri, kullanılabilir bir tipte can yeleği olmadığı görülüyor" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

HDP'DEN KAYBOLAN GENÇLERİN AİLELERİNE ZİYARET

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Nursel Aydoğan, Kumburgaz’da deniz bisikletiyle açıldıktan sonra kaybolan 5 gencin ailelerini ziyaret etti. HDP heyeti, Kumburgaz Kamiloba sahiline gelerek, gençlerin aileleriyle görüştü. Kaybolan gençlerden Mikail Çelik’in babası Mahmut Çelik, Sebahat Tuncel’i görünce "Getirdin mi beş tane yavrumu, hani neredeler" diyerek feryat etti.

Tuncel ile bir süre konuşan Mahmut Demir, "1 tane değil 5 tane, Tuncel hanım ben biliyorum. Zamanından beri seni tanıyorum. Bize yardım edin ne olur" diyerek yardım istedi. O sırada Mikail Çelik’in annesi Mine Çelik de Nursel Aydoğan’a, "Çocuğumu bulun" diyerek feryat etti. Anne Çelik’e sarılan Aydoğan onu sakinleştirerek sandalyeye oturttu.

Konu hakkında açıklamada bulunan Sebahat Tuncel, "Havadan ve karadan arama çalışmalarına katıldıklarını ifade ettiler. Şöyle bir sorun var. Çok geç haberleri olmuş. Burada çok ciddi bir ihmal var. Buraya işleten kişi zamanında bilgi verse, 2 saatliğine kiralamışlar. Böyle olunca bu durum aramayı güçleştiriyor. Şuan hem havadan hem de karadan aramalar yapılıyor. Sağ salim gelmelerini umuyoruz. Bu kadar uzun bir süre olunca bir de o gün rüzgar vardı, Meteoroloji de uyarıda vardı. Daha uzak bir yere sürüklenme durumları olabilir, biz de takip ediyoruz. Yani Allah’tan umut kesilmez. Bazı şeyler insanın bilgisi dışında da gelişebiliyor. Mesela gerçekten bu ihmalkarlık olmasa anında bilgimiz olsaydı, belki bu iş olamayacaktı. Şuanda İstanbul Valiliği ile de irtibat halindeyiz. Onlarda açıklama yaptılar. İlgileniyorlar, bizde ilgileniyoruz. İşte hem afad hem sahil güvenlikten hem de diğer yerlerden arkadaşlar çalışmaya katılıyorlar. Bekleyeceğiz" dedi.

Haberin Devamı