Gündem 5 liraya atanızı öğrenin!

5 liraya atanızı öğrenin!

Paylaş
5 liraya atanızı öğrenin!

Cemaat ve oymak sorgusu yapılan siteyi 1 ayda 730 bin ziyaretçi geldi

Eski TTK Başkanı Prof. Dr. Halaçoğlu’nun aşiret, cemaat ve oymak sorgusunun yapıldığı internet sitesini bir ayda 730 bin kişi ziyaret etti. 5 liraya nereden geldiğiniz hakkında bilgi alınabiliyor

Haberin Devamı

Türk Tarih Kurumu (TTK) eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun Osmanlı tarih belgelerinden yararlanarak hazırladığı ve 22 yıl süren çalışmalarının ürünü olan, aşiret, cemaat ve oymak sorgusunun yapılabildiği “www.anadoluasiretleri.com” adlı internet sitesi, bir aydır faal olmasına karşın, 730 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Prof. Dr. Halaçoğlu’nun, “Anadolu’da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar” adlı 6 ciltlik kitabındaki verilerin yer aldığı ve 5 TL’den başlayan ücret karşılığında detaylı bilgiye ulaşılan site alanında bir ilki oluşturdu. Prof. Dr. Halaçoğlu, 1986’da başladığı çalışmasını, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü gibi görevleri nedeniyle 22 yıl sonra tamamlayabildiğini belirterek, şöyle dedi:

Haberin Devamı

Maliyeti 60 bin lira

“Ancak her şeye rağmen bitmiş olmasından son derece memnunum. Çünkü bu kitaptan önce Anadolu hakkında yanlış bilgiler veren eserler vardı. Bunları görünce ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini düşündüm ve harekete geçtim. Anadolu’nun geçmişini ortaya koymamız lazımdı. Aynı aile içinde farklı soyadlar taşıyan kişiler vardı. Bu da toplum içinde gittikçe ayrışmayı getiriyor, bir aile bile kendi içinde parçalanıyordu. Bu da Türkiye için ciddi bir sonuç doğuruyor, bir kimlik bunalımına götürüyordu. Bunu mutlaka bilimsel açıdan ortaya koymamız gerekiyordu. Titiz ve uzun süren çalışma sonunda ana kaynağını, 1453 ile 1650 yılları arasına ait Osmanlı tahrir defterleri oluşturduğu 6 ciltlik kitap ortaya çıktı.” Türkiye için çok önemli olduğunu söylediği sitenin kendisine 60 bin TL’ye mal olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, sitede ücret karşılığı yapılan aramanın 40 bin civarında olduğunu kaydetti.

Tarihiniz cebinize kadar geliyor

HER ziyaretçinin ücretsiz olarak sitedeki arama motorundan, köyü ve mezrası ile ilgili kaydın olup olmadığını görebildiğini belirten Prof. Dr. Halaçoğlu, “Kayıt olması durumunda ise kredi kartı ile 5 TL gibi cüzi bir miktar ödeyerek kökenine ait bilgilere ulaşabilir” dedi. Halaçoğlu, yakında kredi kartı kullanmak istemeyenler için cep telefonları aracılığıyla SMS ile sorgulama kredisi alabilme imkanı da sunacaklarını belirterek, “Anadolu’daki bütün Türk, Kürt, Arap, Moğol göçebelerini kapsayan çalışmanın, tüm eksiklerine rağmen, gerek dilcilere, gerekse sosyolog ve sosyal antropologlara zengin bir kaynak olacağından şüphem yok” dedi.

(Vatan)

Haberin Devamı